HBONE, GEANT, TERENA, PRACE - informatika és innováció az európai felsőoktatási és kutatási környezetben 2013. május 8. 16:00 Naptáramba

Ritter Dávid

Ritter Dávid
Informatikai igazgató, Eötvös Lóránd Tudományegyetem

Az Európai Unió kiemelten fontosnak tartja, és ehhez mérten támogatja a kutatást és a felsőoktatást segítő informatikai projekteket. Ennek eredményeképpen jött létre a világ jelenleg legkorszerűbb gerinchálózata és számos olyan kutatástámogatási elem, amely a maga nemében egyedülálló. Az oktatás, kutatás és innovációs tevékenység mindennapjainak támogatásán túl ez az a környezet, amely helyt ad az Internet jövőjével (Future Internet) foglalkozó kutatásoknak és testbed-jeként szolgál számos más, hálózattechnológiára, nagysebességű adatátvitelre vagy elosztott rendszerekre irányuló projektnek. Magyarországon ez terület azon kevesek közé tartozik, ahol a hazai színvonal európai színvonal is egyben, és a hazai projekt, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program az európai kezdeményezés szerves részeként működik immár több, mint 20 éve. Itt volt a magyar internet bölcsője, és innen indulnak ki máig a leginnovatívabb kezdeményezések.

Az előadás az említett környezet, szervezetek és technológia felépítését, sajátosságait mutatja be, különös tekintettel a fiatal mérnöknemzedéknek kínált kutatási, továbbképzési és elhelyezkedési lehetőségekre.