Szoftvertechnológia és -technikák c. tárgyhoz tartozó hír


Mezei Gergely Dr. fényképe

Minta ZH információk

Mezei Gergely Dr., 2019. november 4.

A Minta ZH feltöltésre került és bejelentkezés után látható. A zárthelyivel kapcsolatban néhány kiegészítő információt adunk az alábbiakban. A következő jellegű kérdésekre lehet számítani:

·        Bevezetés és modellezés

o   Elméleti kérdések (a bevezetésben taglalt szoftverfejlesztési alapelvek (pl. de nem kizárólag SOLID elvek), UML diagramok bemutatása, használata, elemei) az első öt előadáson leadott anyagból

o   Gyakorlati feladatok

§  Szöveg (specifikáció) alapján modell alkotás, kiegészítés, vagy javítás a tanult öt modellezési nyelvvel

§  Forráskód alapján modell készítés, vagy modell alapján kód előállítása (jellemzően minimalizált programozási nyelvfüggőséggel)

§  Modellel kapcsolatban kimondott állítások igazságtartalmának eldöntése, rövid indoklással

·        Tervezési minták

o   Elméleti kérdések a tervezési minták általános elméletével kapcsolatban, akár teszt formájában is. A témakör a „6. ea. Tervezési minták 1” előadás első részében szerepel. 

o   Név szerint megadott tervezési minta ismertetése. Egy példa: „Jellemezze a “Factory Method” tervezési mintát! Mire ad megoldást a “Factory Method” tervezési minta? Mutassa be konkrétan vagy egy példán keresztül (elég az egyik)  a minta működését! Ezen belül rajzolja fel a minta osztálydiagramját, valamint adja meg a mintában szereplő osztályok szerepét!”

A megoldásra csak akkor jár pont, ha a feladatban szereplő minta kerül bemutatásra.

A „6. ea. Tervezési minták 1” és „7. ea. Tervezési minták 2” előadás során ismertetett minták szerepelhetnek ilyen formában, illetve a „8. ea. Tervezési minták 3” előadás vonatkozásában a jövő heti hétfő előadáson hirdetjük meg, mely minták szerepelhetnek a zárthelyiben.

Ezen feladatkörön belül nemcsak tejes tervezési minta leírás szerepelhet, hanem rövidebb részfeladat.

o   Gyakorlati feladat, de ez csak a „6. ea. Tervezési minták 1” előadás mintáival kapcsolatban. Pl. szövegesen megfogalmazott feladatleírás alapján adott tervezési minta felhasználásával a megoldás forráskód (C# vagy Java választható) és UML osztály/szekvenciadiagram megadása, magyarázattal.