Mikroszolgáltatások és konténeralapú szoftverfejlesztés (VIAUAV42)

Tárgy hivatalos adatlapja: https://portal.vik.bme.hu/kepzes/targyak/VIAUAV42

Tárgykövetelmények

 
Előadások és laborok

 
  • Az előadások és laboratóriumok együtt kerülnek megtartásra. Az elméleti ismeretek az óra elején kerülnek bemutatásra, majd azt követően a laboratórium rész a téma gyakorlati oldalát ismerteti, a hallgatókkal együtt készítve el egy-egy kis alkalmazást, demó rendszert.
  • Elvárt az előadások és laborok látogatása, legalább a kontakt órák 70%-án való részvétel. Az elmulasztott alkalmak nem pótolhatóak.
  • Oktatási szünet, vagy előre nem látható okból elmaradó alkalom teljesítettnek számít.
  • Az előadás/labor helye (2019 ősz): IL208

 

Tárgy teljesítése

  • A tárgy félévközi jeggyel zárul. Ennek megszerzésének feltétele az előadások és laborok látogatása, valamint a házi feladat elkészítése és bemutatása.
  • A házi feladat beadásának része forráskódjának feltöltése az oktató által meghatározott helyre, majd bemutatása futtatható állapotban. A házi feladat  egy mikroszolgáltatások architektúrájú alkalmazás elkészítése, mely a tanult technológiákat használja, és a hallgató demonstrálni tudja a működését.
  • A végső jegy a házi feladatra kapott érdemjegy. A házi feladat értékelése pontrendszer alapján történik: egy-egy alkalmazott módszerrel, technológiával előre meghatározott mennyiségű pont szerezhető, melyek összeadva adják a kapott érdemjegyet.
 

Jegyzetek

Az előadás és laborok anyagai, illetve az arra mutató linkek bejelentkezés után érhetőek el.

Számonkérések

Házi feladat

A házi feladatot az oktatókkal egyeztetve a félév során, legkésőbb a pótlási hét végéig kell bemutatni.

Pótlások

Ez előadások és laborok pótlására nincs lehetőség. A házi feladatot a szorgalmi időszak végéig be kell adni; pótlása a pótlási időszakban lehetséges

Órák ütemezése (2019 ősz)

 

Hét Dátum Téma
1 2019.09.11 Sze Bevezetés. Elosztott rendszerek alapproblémái, a monolitikus és mikroszolgáltatások architektúra bemutatása, mikroszolgáltatás alapú rendszerek tervezése.
2 2019.09.18 Sze Konténer alapú szoftverfejlesztés alapjai, Docker alapvető működése, Docker-konténerek felépítése, Dockerfile írása, docker CLI használata. Konténer-kompatibilis szoftverfejlesztői környezetek.
3 2019.09.25 Sze Több komponensből álló rendszer futtatása konténer alapokon, Docker-compose fájlok és használatuk. VS .NET Docker integráció.
4 2019.10.02 Sze Állapotkezelés mikroszolgáltatások környezetben, adattárolási architektúrák, gyakran használt adatbázis rendszerek (Elasticsearch, Mongodb). Tranzakciókezelés elosztott környezetben, „eventually consistent” modell.
5 2019.10.09 Sze API Gateway-ek használata, útvonal irányítás mikroszolgáltatás alapú rendszerekben. Url alapú útvonalválasztás.
6 2019.10.16 Sze Mikroszolgáltatások közötti kommunikáció http és message queue alapon; alternatív kommunikációs protokollok (pl. protobuf). Üzenetvesztés és megbízható kommunikáció; üzenet ismétlés, circuit-breaker, throttle minták.
7 2019.10.23 Sze szünet
8 2019.10.30 Sze Kérések nyomkövetése szolgáltatások között, OpenTracing szabvány-alapú rendszerek.
9 2019.11.06 Sze A Kubernetes platform alapjai, alkalmazás telepítése Kubernetes platformra, Podok és Deploymentek használata.
10 2019.11.13 Sze A Kubernetes platform alapjai, DaemonSet, Ingress, CronJob használata. Helm chart készítése.
11 2019.11.20 Sze

Konténerek a DevOps folyamatban. Konténer-alapú fordítás, „Docker-in-docker” modell, Azure DevOps használata.

12 2019.11.27 Sze Naplózás és alkalmazás monitorozás elosztott, mikroszolgáltatás alapú rendszerekben, „health check”-ek implementálása a mikroszolgáltatásokban. ASP.NET Core Health Check
13 2019.12.04 Sze Serverless, Function-as-a-Service
14 2019.12.11 Sze Montoring, Prometheus (vendég előadás) - vagy házi feladat bemutatása és konzultáció


Hírek   A tárgy híreinek olvasása RSS-en keresztül

Nincsenek aktuális hírek a tárgyhoz. Ha a később megjelenő hírekről azonnal értesülni szeretne, iratkozzon fel az RSS csatornánkra.

Régebbi hírek »

Jegyzetek

A tárgyhoz nincs feltöltve jegyzet.