Alkalmazásfejlesztés (VIAUMA09)

Tárgy hivatalos adatlapja: https://portal.vik.bme.hu/kepzes/targyak/VIAUMA09

FIGYELEM! Az itteni információk a 2020. előtti tematikára (C++ és Qt) vonatkoznak. A C#-ra váltás óta minden anyag a tárgy Moodle oldalán található, az itteniek a záróvizsgázók számára maradtak itt.

A tantárgy célja megismertetni a hallgatókkal azokat az eszközöket, melyek a programozási alapismereteken túl a nagyobb szoftverfejlesztési projektek esetében szükségesek. Ide tartoznak magas szintű osztálykönyvtárak, az automatikus tesztelés és folyamatos integrációs szerver használata, a verziókezelés és dokumentációs módszerek. A fordítási folyamatok speciálisabb beállítási lehetőségei, valamint felhő szolgáltatások felhasználása szerver oldali megoldások számára. Mindezek során a tantárgy kiemelt hangsúlyt fektet a beágyazott rendszerekhez kapcsolódó feladatokra, valamint az ezekből származó speciális környezetekre.

A tantárgy részletes tematikája:

  • Szoftverfejlesztés C++ nyelven, Qt környezetben. Kiemelt hangsúlyt kap a grafikus felhasználói felületek (GUI) elkészítése, különösen a beágyazott rendszerekkel kapcsolatos konfigurációs, diagnosztikai és adatgyűjtési feladatokra. A másik hangsúlyos részterület a más eszközökkel történő kommunikáció megvalósítási lehetőségei, mint a Bluetooth és WiFi hozzáférés beágyazott rendszerekhez, valamint REST API kommunikáció szerverrel, és azon keresztül adatbázissal.
  • Ide kapcsolódnak még a konfigurációs fájlok kezelése, sorosítás (XML, JSON formátumok), valamint logolási megoldások.
  • Szoftvertervezési szempontok, mint a leggyakoribb tervezési minták felismerése és használata, valamint a függőségkezelési és forráskód strukturálási elvek. Újrahasznosítható komponensek készítése és az áttekinthető forráskód alapelvei.
  • Felhő alapú szerver oldali szolgáltatások használata. Ezek közül kiemelt hangsúlyt kapnak azok a szolgáltatások, melyek szerver oldali programozás nélkül, akár ingyenesen is biztosítanak adatbázist és REST API alapú hozzáférést.
  • Verziókezelés (Git, SVN), folyamatos integráció (Jenkins szerver), valamint automatikus dokumentáció generálás (Doxygen, Markdown formátum). Dokumentációs céllal alapvető UML ismeretek, mint az osztálydiagram és a szekvencia diagram.
  • Automatikus tesztelési megoldások. A fordítási folyamatok további automatizálási lehetőségei, mint a fordítás utáni tesztelés, konfiguráció és telepítés szerverre.

 

Hírek   A tárgy híreinek olvasása RSS-en keresztül

Nincsenek aktuális hírek a tárgyhoz. Ha a később megjelenő hírekről azonnal értesülni szeretne, iratkozzon fel az RSS csatornánkra.

Régebbi hírek »

Jegyzetek