Felhő alapú szoftverfejlesztés (VIAUAV24)

Tárgy hivatalos adatlapja: http://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/VIAUAV24

Alapinformációk - 2019. őszi félév

A tárgy az őszi félévekben indul.

Óra ideje helye: kedd 12-14, IL207

Tematika

Általános felhős alapelvek, gyakorlatban pedig Microsoft Azure felhőszolgáltatások megismerése.

Ajánlott előkövetelmény

Szoftvertechnikák (Info BSc) tantárgy vagy alapszintű C# és adatbázis (SQL) ismeretek. Szoftverfejlesztés .NET platformra tárgy elvégzése előny.

Tárgykövetelmények

A tárgy félévközi jeggyel zárul, mely önállóan elvégzett számítási felhő alapú feladatok (továbbiakban: Házi feladat) alapján alakul ki.
ZH: nincs

Házi feladat

A szempontrendszer és pontozás elérhető itt.

Megajánlott jegy

Hivatalos Microsoft minősítések (certification) megszerzésével megajánlott jegy szerezhető. A minősítésnek szerep alapú típusúnak kell lennie (ún. role-based) és Azure technológiára kell vonatkoznia. Az itt listázott minősítések számítanak: https://www.microsoft.com/en-us/learning/browse-all-certifications.aspx?certificationtype=role-based&technology=Azure

A fundamentals szintű minősítések 4-est (jelenleg egy ilyen van: Microsoft Certified Azure Fundamentals), a többiek 5-öst érnek.

Bár nem szerep alapú és csak részben Azure-os, a 70-487-es vizsgát is elfogadjuk, 4-est ér.

Figyelem! A minősítéshez szükséges vizsgák fizetősek (tipp: számos munkahely valamilyen formában megfinanszírozza a munkavállalóinak), cserébe nemzetközileg elismertek.

Felsőoktatásban tanulók kedvezményes áron tehetnek le MS vizsgákat, elvileg a fentieket is. Bővebb infó itt ("Academic pricing on exams").

Azure erőforrások

Az Azure hallgatóknak szóló hozzáféréseinek feltételeit a Microsoft többször módosította az évek során. A korábbi információk később már nem mindig érvényesek.

Jelenleg (2019. szept.) az alábbi programok érhetők el:

  • Azure Free Account - ez lényegében a bárkinek elérhető trial, 200$ kredit összesen egy hónapra. Bankkártya regisztráció szükséges. Akkor lehet jó, ha a speciális hallgatói előfizetés lejárt, vagy nem elég az abban foglalt erőforrásmennyiség.
  • Azure for Students Starter - ez egy korábbi program, csak néhány ingyenes szolgáltatást tartalmaz, ezek jórésze ráadásul bármilyen előfizetés esetén is ingyenes. Bankkártya regisztráció nem szükséges. (Link itt most nincs, rá lehet keresni, de már ne ezt használjátok, csak tudjátok, hogy van ilyen is)
  • Azure for Students - ez az újabb program, 100$ kredittel egy évre, számos, egy évig használható kvótás szolgáltatással. Bankkártya regisztráció nem szükséges. Ezt próbáljtátok meg aktiválni! Erre a célra érdemes létrehozni egy külön Microsoft Account-ot.
Amennyiben a tárgy elvégzéséhez ezen felül plusz erőforrások kellenek, egyénileg jelezzétek (pl. emailben vagy órán) és indokolt esetben tanszéki Azure erőforrásból tudjuk ezeket az extra igényeket biztosítani.
 

Fejlesztőeszközök

Lásd itt: https://www.aut.bme.hu/Course/dotnet#dotnetdevtools

Függelék - .NET technológiák alapképzéses és választható tárgyakban

C# 2.0 szoftvertechnikák

Jelmagyarázat

dotnet: Szoftverfejlesztés .NET platformra

kliens:Kliens alkalmazások fejlesztése .NET platformon

webportálok: Webportálok fejlesztése

felhő: Felhő alapú szoftverfejlesztés

universal: Windows Store alkalmazások fejlesztése

szoftvertechnikák: Szoftvertechnikák

 

C# 3.0 - 7.x dotnet
.NET Core dotnet
BCL dotnet
ADO.NET szoftvertechnikák
Entity Framework Core dotnet
ASP.NET Core (REST API) dotnet
ASP.NET Core MVC webportálok
Windows Forms szoftvertechnikák
WPF kliens
Xamarin kliens
UWP kliens
Azure felhő
Entity Framework 6 helyette EF Core
ASP.NET Web API helyette ASP.NET Core
WCF helyette ASP.NET Core

 

Hírek   A tárgy híreinek olvasása RSS-en keresztül

Nincsenek aktuális hírek a tárgyhoz. Ha a később megjelenő hírekről azonnal értesülni szeretne, iratkozzon fel az RSS csatornánkra.

Régebbi hírek »

Jegyzetek