Programozás (BIT II) c. tárgyhoz tartozó hír


Recski Gábor fényképe

2. szorgalmi HF

Recski Gábor, 2017. november 14.

2. Szorgalmi házi feladat

Megoldásával max. 5 "ZH-pont" szerezhető

Szabályok:

  • a hátterek és szereplők szabadon megválaszthatók
  • a megoldást letöltött scratch-file formájában, e-mailben, a laborvezetőnek kell elküldeni
  • a végső beadási határidő: november 29.
  • a november 22-ig beküldött házikra tudunk adni visszajelzést, ami alapján még javíthatók a végső határidőig.
  • együtt dolgozni szabad, de mindenkinek teljesen önálló megoldást kell beadnia. A laborvezető kérheti, hogy a beadott házit szóban is "védd meg"
  • részmegoldásokért részpontszám jár, érdemes tehát akkor is beadni a házit, ha nem minden részletet sikerült megvalósítani
  • a maximális pontszám eléréséhez a programnak "játszhatónak" is kell lennie, tehát a paramétereket (sebességek, kiindulási helyek, irányok, stb.) úgy kell belőni, hogy ne legyen se nagyon könnyű, se nagyon nehéz.


Feladat:

Készíts olyan játékot, melyben egy szereplőt a játékos a nyilakkal irányíthat. A pályán helyezkedjen el 3 tárgy, amit a játékos által irányított szereplő egyesével kell bevigyen egy "házba". A ház lehet egy önálló szereplő vagy a háttér egy része. Ha a játékos hozzáér egy tárgyhoz, akkor ez tűnjön el, mert a játékos "felvette", amikor pedig bevitte a házba, akkor jelenjen meg a házban. Több tárgyat egyszerre ne lehessen vinni, tehát amíg egy felvett tárgyat nem raktunk le a házban, addig a következőt ne tudjuk felvenni. Eközben a pályán két ellenség is mozogjon, melyek ha hozzáérnek a játékoshoz, akkor vége a játéknak és a játékos vesztett. Az ellenségek mozgása lehet véletlenszerű vagy szabályos is, de mindenképp nehezítse meg a játékos dolgát. Ha mindhárom tárgyat bevittük a házba, akkor is legyen vége a játéknak, ekkor a játékos nyert. Legyen a pályán 2-3 további tárgy, amik akadályok, az ellenségek és a játékos se tudjanak rajta áthaladni. Amikor vége a játéknak, változzon meg a háttér, tűnjenek el az ellenségek, és legyen kiírva, hogy győztünk-e vagy vesztettünk.