A szakirány labor

A szakirány laborban (Mikrokontroller laboratórium) a gyakorlatban sajátíthatod el azokat az ismereteket, melyek elméletét az előadásokon hallottad. Egy beágyazott hardver-szoftver tervezési folyamat lépésein haladsz végig a mérések során – ha lelkiismeretesen megtanulsz minden szükséges ismeretet, nem lehet gond, hogy a következő szakmába vágó feladatot egyedül oldd meg...

A labor mérések koncepciója a következő:
  • Először a hardver tervezés legfontosabb eszközeivel ismerkedsz meg. Vezetett méréseken egyszerű példákon keresztül elsajátíthatod a kapcsolási rajz fejlesztés, az áramköri szimuláció és a nyomtatott áramkör tervezés lépéseit. Itt azonban nem állunk meg, hanem ténylegesen meg is építesz egyszerűbb mintaáramköröket, megtanulva a hagyományos és felületszerelt alkatrészek szerelési/forrasztási technikáit, megismerkedsz az áramkör élesztésének főbb lépéseivel.
  • Bemutatásra kerül az a hardver kit és integrált szoftverfejlesztő környezet (STM32F4 Discovery), amelyet minden ágazati hallgatónk megkap abból a célból, hogy ezek segítségével végezze el a mérésen kiadásra kerülő hardver-szoftver illesztési feladat (önállóan megoldandó házi feladat) megoldását.
  • Elsajátíthatod a hardverközeli programozás (assembly és C nyelvű programok) fortélyait egy egyszerű 8 bites mikrokontrolleres fejlesztőkártya (C8051F040DK) köré épített mérőpanelen egyszerűbb feladatok (hardver időzítés, watchdog kezelés, megszakításkezelés, belső perifériák, analóg és digitális be- és kimenetek kezelése, egyszerűbb algoritmusok) megoldásával.
  • Elsajátíthatod a nagyobb teljesítményű mikrokontrollerek programozásának (C nyelven) alapvető fogásait, megismerkedhetsz a mikrokontroller köré épített mérőpanelen megtalálható érzékelő, beavatkozó, kijelző perifériák kezelésével (elmozdulás/elfordulás, hőmérséklet, stb. érzékelése, beavatkozó szervek analóg és digitális jelekkel történő vezérlése, LCD display használatát, stb.).
  • Egy a gyakorlatban is sűrűn előfurduló feladaton keresztül megismerkedünk a DC motorok fordulatszám- és pozíció-szabályozásának módszereivel.
  • Megvizsgáljuk az egységek közötti tipikus belső (SPI, I2C) és külső (RS232, RS485, CAN) kommunikációk tulajdonságait.
  • Megismerkedünk az egyik legnépszerűbb beágyazott operációs rendszer, a µC/OS-II lehetőségeivel és használatával.
  • Beágyazott rendszerekkel megvalósított ipari irányítórendszerekkel ismerkedünk meg a félüzemi folyamatmodellen végzett mérés során (ipari érzékelő, végrehajtó és beavatkozó szervek, Simatic S7 irányító rendszer kezelése és programozása).