Balássy György fényképe

A mobiltechnológia élvonala a BME AUT-on

Balássy György, 2014. március 10.

Az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék mobilcsoportja által szervezett fejlesztői klubokon és rendezvényeken mutatta be először Magyarországon újdonságait a Nokia és a Samsung.

A Nokia X Porting Bus a BME-n is megáll

Minden év februárjának egyik legjobban várt rendezvénye a barcelonai Mobile World Congress, ahol a mobilos szakma legnagyobbjai prezentálják csúcskészülékeiket és legújabb technológiájukat. Ezek egyike idén a Nokiának a régóta várt Androidos készülékcsaládjának, a Nokia X-nek a bejelentése volt. A bejelentéssel gyakorlatilag egy időben zajló, a BME AUT által szervezett Mobil Aut 2014 szakmai rendezvényen hatalmas meglepetést okozott, hogy a Nokia képviselői hazánkban először itt is bemutatták a készülékcsaládot, amit a konferencia lelkes és nagyszámú közönsége rögvest ki is próbálhatott.

Az európai készülékgyártónak az AUT tanszékkel való együttműködése ennél is tovább megy: március 17-én a kétszintes Nokia X Porting Bus egész nap a lágymányosi kampuszon fog állomásozni. A hallgatók az új eszközök és programozói interfészek megismerésén túl szakmai beszélgetést is folytathatnak a kollégákkal, vagy a busz felső szintjén kapcsolódhatnak ki és építhetik hálózatukat.

A Samsung új zászlóshajója és okosórái is bemutatkoztak

Hasonlóan izgalmas eseménynek ígérkezett a március eleji mobil szoftverfejlesztői klub is. Forstner Bertalan, a tanszéki mobilfejlesztő csoport vezetője már pár héttel a rendezvény előtt izgalmas bemutatókat ígért. Arra azonban nem számított a nagyszámú megjelent fejlesztő, hogy a Samsung Magyarországon először itt, a BME AUT mobil klubján mutatja be élőben legújabb zászlóshajóját, a Galaxy S5-öt, majd a Gear 2-es új okosóra család összes képviselője is előkerült. A rendezvényt az előző féléves Android alapú szoftverfejlesztés kurzus legjobb házi feladatáért járó Galaxy Note 3-as eszköz győztesének kihirdetése tette teljessé. A tárgy oktatója és a hallgatók szakmai konzulense, Ekler Péter az utolsó másodpercekig feszítette az idegeket a végeredmény bejelentésével. A győztes, Bendefy Zoltán Kálmán munkája, az Attack of the Teapot Copters nemcsak élvezetes játék, de készítője kiterjedt mobilprogramozói képességeiről is számot adott vele.

A mobil klubon a hagyományoknak megfelelően, pizza és üdítő társaságában a reguláris oktatásba, választható tárgyakba be nem férő, de széles érdeklődésre számot tartó témák kerültek feldolgozásra. A március eleji alkalmon a kódkönyvtárak segítségével történő mobil játékfejlesztésről beszélt Erdődy-Nagy Zsombor az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéken.