Gyakran ismételt kérdések szakdolgozat készítés/diplomatervezés kapcsán 

 

Az alábbi oldalon a szakdolgozat készítéssel és diplomatervezéssel kapcsolatos gyakori kérdésekre szeretnénk választ adni.

Egy cégnél dolgozom, beadhatom a munkámat szakdolgozatként/diplomatervként?

Igen. Ugyanakkor van pár szempont, amiről jó ha előre tudsz.

  • A dolgozatod készítését minden esetben egy tanszéki konzulensnek kell felügyelnie. Ő intézi a témakiírást, ellenőrzi a feladatkiírást, segít a dolgozat elkészítésében stb. Szakmai konzulensnek tipikusan a korábbi (önlab) konzulensedet érdemes felkérni, vagy pedig egy olyan tanszéki embert, aki a dolgozatban érintett technológiákban jártas. A konzulenst már a regisztrációs héten érdemes felkeresned és egyeztetni vele, hogy ő is megfelelőnek tartja-e a feladat szakmai tartalmát. Ezt követően ő tud segíteni majd a további teendőid tekintetében is.
  • Az első hónap végére elkészített feladatkiírás utólag nem módosítható. Hiába változnak utólag a cégnél a feladataid, projektjeid, minden esetben a korábban leadott feladatkiírás pontaji szerint tudod csak teljesíteni a feladatodat.
  • Mindenképpen érdemes előzetesen beszerezni a cég hozzájárulását. A szakdolgozatod ugyanis mindenképpen nyilvánosan elérhető lesz (diplomatervezés esetében indokolt esetben 3 év titkosítás kérhető), így vannak cégek, amelyek egyáltalán nem, vagy csak anonimizálás (cég nevének és lényegi részek kihagyása mellett) egyeznek bele ebbe.
  • Amennyiben a cégen belül valaki különösen segítette a munkád, külső konzulensként megjelölheted. Ez azonban nem kötelező elvárás. 
 

Írhatom a dolgozatomat angol nyelven?

Igen. Ugyanakkor fontos tisztában lenned a következőkkel

  • Az angol nyelv használata önmgában nem feltétlenül jelent előnyt (és természetesen hátrányt sem) a dolgozat bírálatakor, mely szakmai és formai szempontokat mérlegel.
  • Akkor érdemes választanod ezt a lehetőséget, ha egyrészt úgy érzed, magabiztosan uralod a nyelved, másrészt szeretnéd dolgozatodat később külföldi közönséggel is megosztani (pl. nemzetközi ösztöndíj, külföldi továbbtanulás, nemzetközi publikáció kapcsán).
  • Feltétlenül javasoljuk a nyelvi lektorálást, dolgozatodat beadás előtt olvastasd át valakivel, aki magas szinten beszéli a nyelvet.
  • Az idegen nyelv választását nem szükséges semmilyen felületen jelezned, de konzulenseddel mindenképp egyeztesd a döntésedet előre.
 
Minden további kérdéssel bátran fordulj hozzánk!
Kővári Bence