Külső tag

Köszönjük, hogy elfogadta felkérésünket és záróvizsga bizottságunkban tagságot vállalt.

Miért van szükség rám?

Minden záróvizsga bizottságban jelen kell lennie egy "független" tagnak, olyasvalakinek aki nem áll foglalkoztatási jogviszonyban a BME Villamosmérnöki és Informatikai karával. Erre a feladatra jellemzően iparban tapasztalatott szerzett informatikusokat, illetve villamosmérnököket kérünk fel.

Mi lesz a dolgom?

A záróvizsga bizottság tagjaként végighallgathatja a hallgató védését és szóbeli vizsgáit, a védést követően a hallgatónak kérdéseket tehet fel és részt vehet a hallgató munkájának értékelésében. Ezekben a feladatokban a bizottság jelenlévő egyetemi tagjai és tapasztalt elnöke segíteni fogják. Nem elvárás tehát, hogy a tag minden felmerülő témához mélyen értsen, elsősorban az általános ipari szemléletmódon kívül nincs konkrét szakmai elvárás külső tagjainkkal szemben.  

Hogy készüljek fel?

Törekszünk rá, hogy a tagság a tényleges jelenléten felül ne okozzon többletterhelést, vagyis a tagság előzetes felkészülést nem igényel. Ugyanakkor a védést megelőzően hozzáférést biztosítunk az érintett szekció hallgatói anyagaihoz, így lehetőséget adva arra, hogy igény esetén előre megismerje azokat. 

Hogy kommunikáljam a munkahelyemen ezt?

Ez minden esetben egyéni egyeztetés kérdése. Tapasztalatunk szerint a legtöbb munkáltató nyitott és támogató az ilyen felkérésekkel szemben és szívesen elengedi dolgozóit akár egész, akár egy fél napra. Kérés esetén a felkérésről a munkáltatót is értesíthetjük, illetve részvételről igazolást állítunk ki.

Ellenszolgáltatás?

Tagjaink munkájukat anyagi ellenszolgáltatás nélkül vállalják. Teával, kávéval, üdíővel, illetve nagyon finom pogácsával tudunk szolgálni :)

Hol, mikor?

A külső tagok munkájára jellemzően egy teljes napon át, de legalább egy délelőttre, vagy délutánra számítunk. Örülünk, ha a védésen személyesen részt tudsz venni, de szükség esetén a távoli bekapcsolódás lehetősége is adott minden vizsgánk esetében. Egyetemi oldalról a bizottság többi tagja és a hallgatók pár kivételes esettől eltekintve személyesen jelen lesznek. A védések menetét az alábbi összefoglaló tekinti át. Az egésznapos szekciókat jellemzően egy 50-60 perces ebédszünet szakítja meg. A védések helyszínét és időpontját emailben egyeztetjük.

A védések helyszíne minden esetben a BME Q éplete (térkép). Amennyiben gépkocsival érkezik és rendszámát előre megírja nekünk az épület mélygarázsában parkolási lehetőséget is tudunk biztosítani.

Dress code

A hallgató és a bizottság egyetemi tagjai többnyire formális (business formal) viseletben fognak megjelenni. Külső tagjaink kényelmi megfontolásból többször választanak ennél lazább (casual, smart casual) viseletet, ami szintén elfogadható.

Szabályozási háttér

BME Tanulmányi és Vizsgaszabályzata,

152§ (2) 

A záróvizsga bizottságot úgy kell összeállítani, hogy legalább egy tagja [...] ne álljon foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban az Egyetemmel vagy az Egyetem másik karának oktatója legyen.

153§ (2)

A záróvizsga-bizottság tagjának joga és kötelessége a vizsgázó teljesítményének értékelése és javaslattétel a vizsgázó teljesítményének érdemjeggyel történő minősítésére

További kérdések

További kérdések esetén tanszékünk záróvizsga felelősét, Kővári Bencét keresse.