Utastájékoztatás

A tömegközlekedési eszközökön található utastájékoztató rendszerek jelenleg nagy fejlődésen mennek át. A fejlődés sokrétű. A LED technológia fejlődésével és az LCD-k árának csökkenésével a maguk az információs hardverek is átalakulnak. Egyre több információ egyre jobb minőségben való megjelenítését teszik lehetővé. Ugyanakkor a háttérben folyik az eszközök egységes protokolljának, működési metódusának kidolgozása, hogy a különböző gyártók termékeiből kiterjedt integrált rendszerek legyenek összeállíthatóak. Emellett az okos mobiltelefonok elterjedésével új csatornák is elérhetővé válnak, és az utasokat akár személyre szabott információkkal is elláthatjuk.

Járműkövetés

A járművek mozgásának követésével és a központból vezénylésével lehetővé válik egy a pillanatnyi igényekhez és problémákhoz alkalmazkodó rendszer összeállítása. Továbbá az információk visszacsatolásával az utastájékoztatáshoz lehetővé válik a megállói táblákon az utazóközönség tájékoztatása a várható várakozási időkről.

Fejlesztési projektek

Csoportunk részt vett és vesz a tömegközlekedés területén mind a járműkövetési, mind utastájékoztató rendszerek fejlesztésében. Fejlesztettünk multimédiás utas információs táblákat, komplett járműfedélzeti egységeket és menetrend nyilvántartó rendszert.

EBSF

Az European Bus System of the Future európai kutatási projektben csoportunk is részt vállalt a fedélzeti rendszer kidolgozásában. A projekt célja technológiák, megoldások kifejlesztése és tesztelése a gyakorlatban, amelyeket a jövő buszaiba átvihetünk.

A kutatási feladatok lezárulásával a budapesti teszt rendszer összeállításában is aktívan részt veszünk. A BKV egy különleges MAN teszt buszt üzemeltet a 86-os vonalon, amely az EBSF ajánlások szerinti rendszer gyakorlati működőképességének ellenőrzésére hivatott. A busz teljes utastájékoztatási rendszerének szoftverét a Vultron céggel együttműködve csoportunk készítette el.

A budapesti EBSF teszt busz átadása