Beágyazott irányítórendszerek

Tanszékünk jelentős tapasztalattal rendelkezik a beágyazott irányítórendszerek fejlesztése, valamint azok ipari alkalmazásai tekintetében. Számos sikeres fejlesztési folyamat végterméke került ipari felhasználásra, ezek közül több eszköz sorozatgyártása a mai napig tart. Demonstrációs és kutatási célokra készült desztillációs folyamatmodellünk, amely egy valós ipari berendezés kicsinyített, de teljes funkcionalitással működő megfelelője.

Ipari alkalmazások

Az ipari automatizálási berendezéseket gyártó Festo AG Co.KG céggel történő több évtizedes együttműködésünk során tucatnyi ipari irányító, érzékelő és beavatkozó modul fejlesztését végeztük el. Ezek a Festo moduláris folyamatirányító gyártmánycsaládjainak (CP, CPX, CTEI stb.) tagjait képezik, és sorozatgyártásuk jelenleg is tart. Ezen rendszerekben a terepi buszra illeszkedő lokális érzékelő, ill. beavatkozó egységek modulárisan, tetszőleges konfigurációban egymás mellé építhetők, egy-egy moduláris „sziget” felépítése rugalmasan, a mindenkori igényeknek megfelelően változtatható. Az alábbiakban egy-két példát mutatunk be, a teljesség igénye nélkül.

A CPX-16DE-D digitális bemeneti modul 16 db 24 V-os kétállapotú jel fogadására képes, és azokat paraméterezhető előfeldolgozás után továbbítja a master egység felé. Tápellátást biztosít a rácsatlakozó szenzoroknak, valamint felügyeli és jelzi szenzortápok túlterhelését is.

Festo CPX-16DE-D

Komplex automatizálási rendszerek szerviz- és diagnosztikai céljait támogatja az ember- gép kapcsolatot biztosító MMI (Man-Machine-Interface) egység. Az egység széles körben alkalmazható diagnosztikai célokra, mivel felépítése általános, a vizsgált rendszer tulajdonságait magából a rendszerből tölti le magának („browser” jelleg). A rendszer tulajdonságainak leírását a HTML-hez hasonló, de speciálisan a kisméretű kijelzőkhöz kifejlesztett, kompakt leírást lehetővé tevő WML nyelvben végezhetjük el.

Festo MMI

Desztillációs folyamatmodell

Az 1980-as években oktatási és kutatási célra épült ipari desztillációs folyamatmodellünk, amely egy működő, az ipari folyamatirányításban használt tényleges irányítórendszerrel, érzékelő és beavatkozó egységekkel felszerelt lepárló berendezés. A tíztányéros desztillációs oszlop etil-alkohol és víz elegyét választja szét komponenseire. A folyamatmodell megépítésével egy olyan eszközt sikerült létrehozni, amely lehetőséget ad a legkülönbözőbb szabályozástechnikai elvek és módszerek, valamint a számítógépes irányítórendszerek különböző verzióinak a valóságban történő kipróbálására.

Jelenleg a legkorszerűbb, ötödik generációs hierarchikus irányítórendszer működik rajta. A hierarchia folyamat közeli szintjén egy Siemens S7 PLC bázisú rendszer helyezkedik el, ehhez kapcsolódik Ethernet hálózaton az egy vagy több PC-ből álló, QNX valósidejű operációs rendszert futtató felügyeleti szint. A desztillációs folyamatmodell számos tudományos publikáció és értekezés alapját képezte, önálló laboratóriumi munkák, diplomatervek témájául szolgált. Jelenleg is zajlanak rajta szakirányos hallgatói mérések mind az alap-, mind a mesterképzés keretében.