Mobil robotok

Tanszékünk a Kar robotikai oktatásának alapítói között szerepel, oktatásunkban és kutatási projektjeinkben is egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak a mobil robotok. Közel egy évtizede működik nálunk egy robotépítő csapat, amely évente készít autonóm mobil robotokat, és vesz részt az Eurobot nemzetközi versenyen. 2010 óta saját szervezésű, „házi” robotversenyünk is van, a RobonAUT. Ennek keretében mesterképzéses villamosmérnök hallgatóink tehetik próbára a mobil robotika területén megszerzett tudásukat.

Eurobot

Önálló laboros, diplomatervező, illetve PhD hallgatóinkból álló robotépítő csapatunk 2003 óta vesz részt az évente megrendezésre kerülő Eurobot nemzetközi robotépítő versenyen, amelyet 2011-ben már 14. alkalommal szerveznek meg.

A versenyen autonóm működésű robotok párosával mérkőznek meg egymással 90 másodpercen keresztül az ellenfél megrongálása és akadályozása nélkül. A verseny helyszíne és a kitűzött feladat évről-évre változik, de mindig valamilyen ügyességi próbatételt kell megoldaniuk a robotoknak, amely többek között volt már rögbi, bowling, szelektív hulladékgyűjtés, de például termény-betakarítás és marsi expedíció is. Az aktuális feladat pontos szabályait körülbelül 8 hónappal a verseny előtt hozzák nyilvánosságra, hogy legyen idejük a csapatoknak a robot megépítésére.

Eurobot 2008 - Mission to Mars 

 

A 2008-as robot verseny közben

 

Eurobot 2011 - Chess'Up

 

A 2011-es robot mechanikai terve

Az egyetemi karok közötti kooperáció jegyében a 2011-es évben a Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék hallgatóinak közreműködésével, és a tanszék együttműködésével tervezzük és építjük robotunkat, így a mechanikai tervezés, gyártás és építés is magas szakmai színvonalon folyik.

További információ

RobonAUT

Tanszékünk a 2009/2010-es tanévben új kezdeményezésként meghirdette a Számítógép-alapú rendszerek MSc szakirány hallgatói számára a RobonAUT versenyt. Célunk az volt, hogy hallgatóinknak órarenden kívüli lehetőséget biztosítsunk az elméletben tanultak gyakorlatba való átültetésére, tudásuk kipróbálására, tudásuk és elszántságuk összemérésére, és ráadásul mindeközben jól szórakozzanak. A kedvező fogadtatásnak és a hallgatók lelkesedésének köszönhetően 2011-ben – már szakirányunk határait is meghaladó méretekben – újra megrendeztük a versenyt, és célunk, hogy ez egy évről-évre ismétlődő hagyománnyá váljon. A megmérettetésben önállóan működő robotjárművek és készítőik vesznek részt. A robot feladata, hogy emberi beavatkozás nélkül, minél rövidebb idő alatt végigjusson egy akadálypályán, a lehető legtöbb részfeladatot teljesítve útja során.

2010-ben a csapatok egy-egy homlokrakodó modellt alakítottak robottá, amely egy előre nem ismert elrendezésű, de ismert elemekből álló, vezetővonallal kijelölt pályán kellett, hogy végighaladjon minél gyorsabban, minél több pingpong labdát összegyűjtve.

  

A 2011-es feladathoz a csapatok egy-egy terepjáró (truggy) autómodellt használtak fel. Itt is alapvetően a vezetővonal követése volt a cél, de az időnként eltűnő vonal, a parkolási feladat, a gyorsasági szakasz, vagy az úttorlasz komoly kihívások elé állította a versenyzőket.

További információ