Mobiltelefonok programozásának oktatása

Az AMORG az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék mobil szoftverfejlesztésért felelős csapata. A hozzánk kapcsolódó tárgyak lefedik a jelenleg elterjedt összes mobilplatformot, a mobil szoftverfejlesztés alapjaitól egészen a platform-specifikus technológiák részletekbe menő, gyakorlati szemléletű bemutatásáig. Évente több mint 500 diák hallgatja tárgyainkat, rendszeresen szervezünk tanfolyamokat ipari partnereink számára.

Bevezetés a mobil szoftverfejlesztésbe: A tárgy keretében a jelentkezők megismerkednek a mobil eszközökre történő szoftverfejlesztés alapjaival. A jelenleg elterjedt mobil platformok főbb tulajdonságainak bemutatásán túl, a fő hangsúly a szoftverfejlesztésen és a gyakorlati tudáson van: a félév végére minden hallgató képes lesz elkészíteni saját mobilalkalmazását Java ME vagy Python környezetben.

 

Mobilszoftverek: A tárgy átfogó képet ad a jelenleg elterjedt fő mobilplatformokról, a mobilspecifikus alkalmazásfejlesztés sajátosságairól és a felhasználható eszközökről. Elsődlegesen az „okostelefonok” kerülnek terítékre: a tárgy a gyakorlatban is használható tudást kíván átadni az Android, az iOs, és a Windows Phone szoftverfejlesztési lehetőségeiről. Mindezek mellett az egyszerűbb és olcsóbb telefonokon egyeduralkodó Java ME sem marad ki a témák közül. A cél a mobilvilág szoftverfejlesztői szemszögből történő minél részletesebb bemutatása.

Mobil linux alkalmazások: A tárgy célja a Linux alapú mobil eszköz, mint fejlesztési platform bemutatása. Bemutatásra kerülnek a mobil eszközökben használt Linux rendszerek, valamint azok felépítése. A Linux alapozás után elsősorban a Qt alapú szoftverfejlesztéssel, a gyakorlatokon a Maemo és a MeeGo platformmal foglalkozik. A hallgatók a házi feladatként elkészített alkalmazásokat Nokia N810 és N900 eszközökön tesztelhetik.

 

Android alapú szoftverfejlesztés: A tárgy célja az Android platformra történő szoftverfejlesztés módszereinek és gyakorlatának az alapoktól történő, széleskörű bemutatása. A hallgatók megismerkednek az operációs rendszer működésével, programozásának módszereivel. Mélységeiben tárgyalja a mobilfejlesztés során felmerülő gyakori feladatok megoldásának lehetőségeit, kiegészítve a platform-specifikus technológiák részletes bemutatásával.

Szórakoztatóelektronikai eszközök programozása: A tárgy célja a szórakoztatóelektronikai eszközök bemutatása és a kapcsolódó programozási lehetőségek ismertetése. A tárgy kitér a legfrissebb technológiákra (JavaFX, Flash, BD-J, HTML5, modern televíziók és set-top-boxok programozása, GoogleTV, Microsoft Kinect, stb.) és bemutatja sajátosságaikat. A tárgyban bemutatjuk a CE alkalmazások megkülönböztető elemeit, a beviteli és megjelenítési lehetőségeket, illetve a tipikus CE alkalmazások jellemzőit.

Szoftverfejlesztés iOS platformra: A tárgy célja az Apple iOs platformjára épülő mobileszközök (iPhone, iPad, iPod touch) programozásának alapoktól történő bemutatása. A legnagyobb hangsúly a mobilspecifikus funkciók, a kommunikáció és a felhasználói felület programozásán van, de az operációs rendszer legfontosabb tulajdonsága és az Objective-C programozási nyelv bemutatása is része a kurzusnak. A kurzus végére a hallgató készen fog állni egy komplex, színvonalas iOs alkalmazás elkészítésére.

Szoftverfejlesztés Windows Phone platformra:  A tárgy a Windows Phone platformhoz kapcsolódó szoftverfejlesztési technológiákat tárgyalja, nagy hangsúlyt fektetve a gyakorlatra. A SilverLight alapjain túl bemutatjuk a kapcsolódó mobilspecifikus programozási módszereket, valamint a játékok és multimédiás alkalmazások fejlesztéséhez használható XNA-t is.