Mobil Peer-to-Peer információ-visszakeresés és tartalommegosztás

Tanszékünk mobil csoportja volt az első a világon, amely peer-to-peer elven működő információ-megosztó rendszert fejlesztett okostelefonokra. A csoport a projekteket oktatási és kutatási célból nyílt forráskódúvá tette, így ezek a http://amorg.aut.bme.hu oldalról le is tölthetőek.

Egyik első fejlesztésünk, a Symella kliens, a Gnutella protokollt valósítja meg Symbian operációs rendszer alatt, és több százezres a letöltőtábora. A SemPeer nevű kiterjesztése a készüléken tárolt fájlok (zenék stb.) alapján szemantikus profilt épít, amivel hatékonyabbá teszi az információ-visszakeresést.

 

A SymTorrent a világ első mobiltelefonokon futó BitTorrent kliense. A BitTorrent a jelenleg legelterjedtebb elosztott tartalommegosztó protokoll, mely több területen egyre inkább átveszi a központosított adatátviteli protokollok szerepét. A Nokia Research Center által támogatott projekt keretében 2006-ben született meg a kliens első verziója, mellyel bebizonyítottuk, hogy az elosztott fájlcserélés mobiltelefonokon is lehetséges. A nyílt forráskódú program további verzióit azóta több százezren töltötték le és használják ma is aktívan.

 

A SymTorrent kiadása után célul tűztük ki, hogy a középkategóriás készülékekre is elérhetővé tegyük a BitTorrent technológiát. Ennek eredményeképp készült el a Nokia Research Center támogatásával a MobTorrent alkalmazás Java ME platformon. A MobTorrent-et megjelenése óta több ezren töltötték le és az óta is folyamatosan használják.

 

A Java ME és az új Android platform egyik fő összekötő szála a közös Java nyelv, így már az Android platform megjelenésekor adott volt a kiindulási alap egy Android alapú BitTorrent kliens elkészítésére. A fejlesztés eredmény az AndTorrent alkalmazás, mely nagymértékben támaszkodik a MobTorrent alaposan letesztelt motorjára.

    

 

A mobil fájlcserélő kliensek jelenlegi legnagyobb problémája az energiafogyasztás: egy kliens aktív használat közben néhány óra alatt teljesen lemeríti a telefon akkumulátorát. Erre a problémára nyújtanak megoldást kutatási projektjeink: CloudTorrent, ProxyTorrent, GridTorrent és BurstTorrent. A kliensek azt a jelenséget használják ki, hogy a rádiós adatátvitel során az energia/bit arány akkor optimális, ha az adatátvitel a lehető legnagyobb sebességgel történik. Ennek biztosítására bevezethetünk egy köztes segéd szervert (CloudTorrent és ProxyTorrent), mely nagy sebességű börsztökké alakítja az Internet felől érkező forgalmat, vagy pedig maguk a fájlcserélő kliensek is átformálhatják az egymás közötti kommunikációt. A GridTorrent a telefon közelében lévő készülékekhez a kisebb energiaigényű Bluetooth kommunikációt használja Wi-Fi vagy 3G helyett.

   

 

Az elosztott hash táblák (Distributed Hash Table vagy DHT) olyan peer-to-peer rendszerek, mely az adatok tárolását és visszakeresését teljesen elosztott módon, a peerek saját tárkapacitását és hálózati erőforrásait felhasználva teszik lehetővé. A világ első működő, mobiltelefonokon futó DHT kliensének megalkotása is hozzánk kötődik: 2007-ben a Nokia és a Nokia Siemens Networks támogatásával megszületett egy a Kademlia protokollra épülő, Symbian-os telefonokon futó kliens. Amellett, hogy ez egy újabb bizonyíték volt a mobil peer-to-peer létjogosultságára, a kutatási projekt keretében több egyedi megoldást is kidolgoztunk a mobil DHT kliensek energihatékonyságának növelésére. 

A peer-to-peer projektjeinkből közvetve, illetve közvetlenül három PhD, illetve több diplomaterv született.