Ipari folyamatok virtuális valóság alapú vizualizálása és hatékony beavatkozás támogatása hordozható eszközökről

A hálózatosodott technológiák a szolgáltatásnyújtás területén, továbbá a szenzorokra és a különféle platformokra alapozott szolgáltatásfejlesztés a digitalizáció széleskörű hasznosítása szempontjából nemzetközi kitörési lehetőséget jelentenek. A kutatási projekt célja a gyártási folyamatok összeállítására, az egyes elemi lépések paraméterezésére, konfigurálására, illetve a gyártási folyamat során az elemi lépések során előállított szenzoradatok és összetett kimeneti adatok hordozható számítógépre való azonnali eljuttatására, ezek kiterjesztett valóság alapú vizualizálására, illetve azonnali beavatkozási lehetőségek lehetővé tételére alkalmas architektúra és platform tervezése és fejlesztése. 
A projekt eredménye egy gyártást támogató IKT keretrendszer, amely feltárja a termelési és gyártás kritikus pontjait, elősegíti a folyamatok optimalizációját, valamint lehetőséget nyújt a beavatkozási lehetőségre egy kiterjesztett és virtuális valóság alapú modul segítségével.
A komplex rendszer előnye, hogy a folyamat elemi lépései során előálló szenzor adatokból, valamint a gyártási folyamat végén előálló termék minőségi paramétereinek felhasználásával gépi tanulási módszerekkel olyan megoldást biztosítunk az ipari felhasználók számára, amely képes paraméterezési és konfigurálási javaslatok tételére a kimeneti termék minőségének maximalizálása és a gyártási idő optimalizálása érdekében. A tervezett rendszer olyan további járulékos előnyökkel jár, mint például a több szakterület támogatásának lehetősége, a folyamatok távoli monitorozhatósága és távoli beavatkozási lehetőség, erőforrás-optimalizálás, valamint új biztonsági lehetőségek támogatása. A létrehozásra kerülő moduláris, Platform-as-a-Software megoldás célcsoportja a min. 1000 főt foglalkoztató termelést gyártósoron végző ipari szereplők, célpiaca az Európai Unió.
A projekt vezetője az AutSoft Zrt., konzorciumi partnerként a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke vesz részt.