Bars Ruth Dr. fényképe

Bars Ruth Dr.  

Címzetes egyetemi tanár

Elérhetőség: Budapest 1117, Magyar tudósok krt. 2. Q.B215. · Térkép
Telefon: +36 (1) 463-2885
E-mail:

Publikációk Publikácós lista
Szakmai önéletrajzSzakmai önéletrajz
vCard vCard letöltése (.vcf)

 

A szabályozástechnika alapkurzust a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán oktatjuk a 3. évfolyamon az informatikus hallgatók részére. A kurzus anyagát és oktatási módszertanát megújítottuk, hangsúlyt fektetve a hallgatók aktív részvételére a tanulási folyamatban.

A rendszerszemlélet, a rendszerek működésének megértése és leírása, a rendszerek irányítási módszerei a mérnökképzés alapvető ismeretei közé tartoznak. Az alapelvek megértése azonban fontos mindenki számára.

A rendszer- és irányítástechnika a rendszerek leírásával, a rendszerek irányítási módszereivel, az irányítási műveletek törvényszerűségeivel, vizsgálati módszereivel, az irányítási rendszerek tervezési módszereivel és megvalósítási kérdéseivel foglalkozik. A szabályozástechnika a negatív visszacsatoláson alapuló irányításokkal foglalkozik.

Az alapkurzus a folytonos és diszkrét lineáris szabályozási rendszerek leírásának, vizsgálatának és tervezésének módszereit tárgyalja. Manapság a diszkrét rendszerek vizsgálata egyre nagyobb jelentőségű, mivel az ipari folyamatok számítógépes irányítása ezekkel a módszerekkel tárgyalható.

A tanulás akkor hatékonyabb, ha a hallgatók aktívan részt vesznek a folyamatban. Az elvek megértését segítik feladatmegoldások, interaktív szemléltető fájlok, illetve az előadásokhoz kapcsolódó MATLAB/SIMULINK számítógépes laboratóriumi gyakorlatok.

              

8 előadást dolgoztunk ki, amelyek ppt formátumban érhetők el. Ezeket a prezentációkat adjuk itt közre magyar és angol nyelven a hozzájuk tartozó feladatokkal együtt.

 

Az előadások hivatkoznak a Vámos Tibor akadémikus kezdeményezésére kidolgozott SYSBOOK többszintű e-bookra is, amely több szinten (mindenkinek, a diákoknak és a szakértőknek) magyarázza az alapelveket.

A részletes tananyag megtalálható az alábbi tankönyvekben, jegyzetekben: Keviczky, L., Bars, R., Hetthéssy, J., Bányász, Cs. (2019a). Control Engineering. Springer; Keviczky, L., Bars, R., Hetthéssy, J., Bányász, Cs. (2019b). Control Engineering: MATLAB Exercises. Springer; Keviczky, L., Bars, R., Hetthéssy, J., Barta, A., Bányász, Cs. (2009). Szabályozástechnika. Műegyetemi Kiadó, 55079, 432 p.; Hetthéssy, J., Bars, R., Barta, A. (2014). Szabályozástechnika Matlab Gyakorlatok. BME Viking Zrt. VI 201-040, 191p.

Oktatott tárgyai

Meghirdetett témái

 
Az oktatónak nincsenek erre a félévre kiírt témái.