Anonimizálás üzleti rendszerekben

2016-2017 tavasz

Nincs megadva

Téma leírása

Felhasználói és ügyfél adatok személyiségi jogok tekintetében érzékeny adatok. Amíg egy zárt rendszerben tároljuk az adatokat, az adatkezelő (aki az adatokat rögzítette), szabadon hozzáférhet az ügyfél azonosítására alkalmas információkhoz (pl. név, cím). Ha azonban az adatokat harmadik félnek szeretnénk átadni, az adatokat anonimizálni szükséges. Az anonimizálás lényege, hogy érzékeny adatok ne kerüljenek átadásra harmadik félnek.

Az anonimizálás kellően biztonságos kell legyen, azaz ne legyen visszafejthető, viszont egy anonimizált rekord az erdeti helyen visszakereshető kell legyen. Például egy webshop a forgalmi adatait harmadik félnek üzleti elemzések céljából átadhatja, ha az adatokat anonimizálta. Az elemzés eredménye alapján a harmadik fél például javaslatot lehet, mely ügyfeleket keressük meg közvetlen ajánlatokkal. Ezt a javaslatot az anonimizált rekord alapján teheti meg. Ilyenkor az eredeti ügyfél visszkereshető kell legyen, de csak az adat gazdája által.

A feladat a problémakör megismerése, iparban használt megoldások áttekintése, és olyan módszerek kidolgozása, amelyek változatos platformokon megvalósíthatóak (pl. Excel makrótól kezdve BigData megoldásokig).


téma továbbvihető szakdolgozatnak/diplomatémának. Feladatválasztástól függően a téma alkalmas lehet komolyabb, több féléves munkához, és akár TDK dolgozatot is lehet írni a témából. (Ez nem elrettentés, csak lehetőség, ha érdekel.)

A sikeres önálló labor, szakdolgozat, diplomaterv félévhez szükséges a hallgató és a konzulens együttműködése. Itt olvashatsz egy összefoglalót a féléves munka menetéről és az elvárásokról: https://1drv.ms/w/s!ApHUeZ7ao_2ThqUUArHSix5quO-cHw A témára való jelentkezés előtt olvasd el kérlek, és ha úgy érzed, a leírtak nem szimpatikusak, biztosan találsz másik témát. Ha viszont úgy érzed, megfelelő neked a téma, jelentkezz bátran! A témával kapcsolator kérdésekre emailben szívesen válaszolok.

Feltételek

  • angol nyelvtudás irodalomkutatáshoz

Maximális létszám: 2 fő