Beckhoff - Valós idejű CNC-szoftver alkalmazás fejlesztése PC-alapú vezérléshez

2016-2017 tavasz

Nincs megadva

Téma leírása

Napjainkban egyre aktuálisabbá válik a CNC-technológiák alkalmazása nem csak a tömeg, hanem az egyedi gyártás területén is, ahol az egyik fő szempont a testreszabhatóság.

A nagy precizitásnak és a rövid ciklusidőknek köszönhetően a PC-alapú CNC-technológia rendkívül nagy teljesítményű megoldást tesz lehetővé. Ennek következtében az ipar minden területén elérhetővé válnak a rugalmas és költséghatékony megoldások, legyen szó egy egyedülálló munkaállomásról, vagy akár egy komplex gyártósorról.

A nyílt PC-alapú vezérlésnek köszönhetően, mind az automatizálási, mind a CNC-feladatok kivitelezésére elegendő mindössze egyetlen hardver- és szoftverplatform.

 

A hallgató feladata – a gyártó (Beckhoff) által biztosított hardver- és szoftvereszközök segítségével – egy olyan alkalmazás készítése, ahol a szoftvernek a CNC-gépeknél megszokott üzemmódok mellett (pl. Manuális, Automata, MDI) biztosítania kell egy általános szerviz-üzemmódot is, ahol a gépkezelő alap gépi paramétereket képes módosítani, mint pl. a holtjáték-kompenzáció.

A szerszámgép hibáinak feltárását I/O-monitor, illetve a megfelelő eszközök státuszainak megjelenítése kell, hogy segítse. A kibővített szerviz-funkciót jelszóval kell védeni.

Technológiai adatok megadását – mint pl. szerszám-geometria vagy munkadarabnullpont-eltolás – szintén lehetővé kell tenni.

Az egyedi vizualizációnak képesnek kell lennie kirajzolni a szerszám pályáját. A vizualizáció készíthető C#-ban, VB.NET-ben, Delphi-ben, vagy CodeSys-ben.

A marási funkciók a gyártó által biztosított rendszeren tesztelhetőek.

 

A téma önállóan is feldolgozható, vagy összevonható az alábbi témákkal:

- Termékmegmunkáló és tesztelőrendszer megvalósítása XTS lineáris szállítórendszerrel

- IoT: egyszerű, nyílt és szabványos alapokra épülő felhőcsatlakozás

Feltételek

  • PLC alap- és programozási ismeretek
  • angol nyelvtudás
  • CNC- és hajtástechnológiai alapismeretek

Külső partner: Beckhoff

Maximális létszám: 2 fő