Cache-elés vizsgálata P2P stream-elés esetén, network coding alkalmazásával

2016-2017 tavasz

Nincs megadva

Téma leírása

Online stream-elő szolgáltatásokat manapaság napiszinten használjuk. Egy-egy videó online megtekintése közben több száz MB adatot is letölthet a böngészőnk. Főleg mobilkliensek esetén, ekkora mennyiségű adatot tárolni igen erőforrásigényes, ezért a böngészők igyekeznek minél elébb megszabadulni tőlük. Akár már a film nézése közben is törölhetik a korábban látott részeket.

Elosztott, P2P stream-elés esetén az adatok teljes törlése lényegesen csökkenti a hálózat áteresztőképességet, hiszen megosztandó adatok nélkül a peer-ek nem tudnak mit megosztani egymással. Megoldás jelente erre a problémára, hogy ha csak az adatok egy részét törölné az alkalmazás. Ezzel csökkenne a kliensek terhelése, de továbbra is képesek lennének hasznos adattal hozzájárulni a hálózathoz.

A hallgató feladata egy olyan adaptív módszer kidolgozása, amely figyelembe veszi a hálózati szereplők számát és erőforrásait (asztali vagy mobil kliens, sávszélesség) és ezek alapján dinamikusan meghatározza azt a minimális cache méretet, amellyel a hálózat áteresztőképessége még maximális. A módszer két külön esetre kell kidolgozni. Az első esetben az adatot hagyományosan, kódoltalanul tároljuk. A második esetben network coding-ot használunk az adatok tárolására.


Feltételek

  • angol nyelvtudás

Maximális létszám: 2 fő