Építőanyagok elemzése képfeldolgozással a Paks 2 atomerőmű építésekhez

2016-2017 tavasz

Nincs megadva

Téma leírása

A feladat alapja egy a BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszékével közös együttműködés, melynek célja, hogy a beton csiszolatok elemzéséhez minél hatékonyabb szoftver támogatást készítsünk. Az általánosabb feladatok mellett a cél többek között a Paks 2 építkezésekhez szükséges speciális építési anyagok vizsgálatának szoftveres támogatása.

A beton belső struktúrájának elemzésekor elsődleges célunk az alábbiak azonosítása:

  • Pórusok, melyeken át az átmérőtől függően a víz beszivárog a beton belsejébe és csökkenti a fagyállóságot.
  • Légbuborékok, melyek javítják a fagyállóságot azzal, hogy megszakítják a szűk pórusokat.
  • Kavicsok, melyek változatos színűek és még ha van is bennük szín alapján pórusnak azonosítható pont, az nem számít pórusnak.
  • Speciális adalékok, melyek növelik például a gamma sugárzás elnyelő képességet, ezért fontos a mennyiségük és hogy a beton kötése közben egyenletes maradt-e a térbeli eloszlásuk (vagy például leülepedtek az aljára a nehéz szemcsék).

 

A pórusokat és légbuborékokat úgy lehet azonosítani, hogy a beton mintát gyantába áztatják a csiszolás előtt, és így jellegzetes színűek lesznek azok a helyek, ahova a gyanta be tudott szivárogni. Az alábbi csiszolat képen a keresett pórusok zöldes gyantával vannak kitöltve.

Beton csiszolat

A feladat az ilyen képek feldolgozásának minél jobb automatizálása. Viszont a megfelelő minőség és a felhasználók bizalma érdekében fontos, hogy lehetőséget adjunk az ellenőrzésre és szükség esetén a beavatkozásra, vagyis például a megtalált pórusok törlésére, átrajzolására. A cv4s keretrendszer az ilyen módosításokkal kapcsolatos műveletek nagy részét már támogatja, de további specializált műveletekre is szükség lesz.

Amiket tanulhatsz vele:

  • Képfeldolgozási alapok OpenCV segítségével, C# környezetben
  • Median szűrő, Canny edge detector, watershed (vagy más, pl. MSER) szegmentációs algoritmus használata
  • Érdekességek az építőanyagok világából


További információkat, feladatokat a téma saját honlapján olvashatsz:
http://bmeaut.github.io/cv4sensorhub/students/concrete_topics.html

A konkrét feladatot minden esetben közösen választjuk ki az érdeklődőkkel. A téma igény és érdeklődés esetén TDK, szakdolgozat, diplomaterv keretében is folytatható.

Maximális létszám: 5 fő