Grafikus nyelv szemantikus webhez, webes környezetben

2016-2017 tavasz

Nincs megadva

Téma leírása

A szemantikus web lényege, hogy az interneten található információkat a keresőrendszerek ne csupán sekélyesen, hanem mélyen, valódi tartalomként kezeljék. A szemantikus web egy globálisan skálázható internetet jelent, melyben a különböző forrásokból származó információk számítógépes műveletek segítségével nyerik el jelentésüket. A hasznossága egy-egy tartalomnak, információnak az alapján állapítható meg, milyen metainformációk kapcsolódnak hozzá.  (https://hu.wikipedia.org/wiki/Szemantikus_web)

A szemantikus web adatainak lekérdezésére az egyik legnépszerűbb módszer a SPARQL nyelv használata. Bár maga a nyelv elég könnyen tanulható, de a Google kereséséhez szokott átlagfelhasználó számára még így is bonyolult. Sokat segítene lenne egy grafikus query designer, ahol a leggyakrabban használt lekérdezéseket pár kattintással össze lehetne állítani, majd ebből közvetlenül lehetne a lekérdezéseket lefuttatni. 

A feladat egy grafikus nyelv kitalálása (konzulensi segítséggel), majd utána egy tanszéki fejlesztésű webes szerkesztő alkalmazáshoz egy kiegészítő modul elkészítése, ahol a lekérdezések szerkeszthetőek és megjeleníthetőek, valamint a kód legenerálható. Sikeres teljesítés esetén a végeredményt publikusan elérhetővé tesszük, így bárki által használhatóvá válik, azaz a munka eredménye nem a fióknak készül. 

A téma érdekes, változatos és hasznos, a konkrét témaválasztás rugalmas. A téma a nyelv megtervezését követően elsősorban kliens oldali technológiákat érint, de opcionálisan választható a szerver oldali logika kibővítése is. 

A téma folytatható több féléven keresztül, szakdolgozatként, vagy diplomamunkaként is.

Maximális létszám: 1 fő