Ismerkedés PaaS felhő technológiákkal

2016-2017 tavasz

Nincs megadva

Téma leírása

Az önálló labor során a hallgató betekintést nyerhet a cloud computing szolgáltatások egyik kategóriája, a Platform as a Service világába. Népszerű, nyílt forráskódú termékek (OpenShift, Docker, Kubernetes) segítségével tekintjük át, hogy támogatja egy PaaS megoldás a cloud alkalmazások fejlesztését az ehhez szükséges infrastruktúra felépítése és üzemeltetése által okozott komplexitás elfedésével; valamint az alkalmazások üzemeltetését a terhelésfüggő skálázással, teszt- és éles környezetek közti rugalmas átjárással, gyors és hibamentes telepítéssel.

Az önálló labor során elvégzett feladatok:

  • Alapműveletek konténerben futtatott alkalmazásokkal: konténer létrehozása dockerfile vagy Docker Hub image alapján, Docker registry vizsgálata, a hoszt és a konténer kapcsolódásának vizsgálata (folyamat-azonosítók, portok, névterek), parancs futtatása a konténerben
  • OpenShift deploymentek kezelése: githubra feltöltött egyszerű projektből OpenShift image és deployment fordítása, telepítése, a podok vizsgálata, kommunikáció a külvilág és a PaaS-ra telepített alkalmazás között (service-ek és route-ok vizsgálata)
  • OpenShift podok skálázása: a PaaS-ra telepített alkalmazáshoz terhelést generálunk, majd megvizsgáljuk az automatikus és a manuális lehetőségeket az alkalmazásunkat futtató pod-ok skálázására.
  • Hálózati kommunikáció vizsgálata az OpenShift podok között: elemezzük az OpenShift Software Defined Network működését, Wireshark segítségével végigkövetjük egy adatcsomag útját két pod között, továbbá áttekintjük az érintett hálózati protokollokat és virtualizációs technikákat (pl. VXLAN)

Feltételek

  • angol

Külső partner: Darmai Gábor (Alerant)

Maximális létszám: 2 fő