Követelményelemzés és üzleti elemzés

2016-2017 tavasz

Nincs megadva

Téma leírása

Követelményelemzés (Requirements Engineering)

A követelményelemzés szoftver komponensekkel kapcsolatos folyamatok kialakítása és dokumentálása.

A követelményelemzés (Requirements Engineering, Requirements Analysis) a szoftver- ill. rendszerfejlesztés azon tevékenysége, amely során megtörténik a fejlesztendő szoftverrel szemben támasztott követelmények felmérése, megfogalmazása és érvényesítése. A követelményelemzés alapvetően befolyásolja a teljes fejlesztési folyamatot és ezáltal az eredmény minőségét.

A meglévő megoldások áttekintése, összehasonlítása, új módszerek kidolgozása a következő területekre öszpontosít:

  • Felmérés: A követelmények felmérésének célja egy olyan követelményhalmaz összeállítása, amely minden szereplő igényét figyelembe veszi. Eszközök: interjúk készítése, workshopok, kérdőívek használata, egyéb.
  • Kidolgozás: A követelmények megfogalmazása során cél a követelmények olyan formában történő leírása, hogy azok érthetőek, egyértelműek, valamint tesztelhetőek legyenek. Eszközök: különböző módszerek, támogató sablonok és részben formális nyelvek.
  • Érvényesítés: A megfogalmazott követelmények szükséges módosítása, hogy azokban minden érintett szereplő meg tudjon állapodni. A követelmények elfogadtatásának folyamata. Eszközök: értékelő módszerek, súlyozó megoldások és konszolidációs technikák.

Feltételek

  • angol nyelv
  • szoftverfejlesztési szemlélet

Maximális létszám: 2 fő