Párhuzamos program verifikálása, unit-tesztelése

2016-2017 tavasz

Nincs megadva

Téma leírása

A számítógépek teljesítményének növelésére a processzor gyártók egyre több magot integrálnak a processzorokba, amelyet hatékonyan erre a célra fejlesztett párhuzamos algoritmusok tudnak kihasználni. Az algoritmusok, adatstruktúrák ellenőrzésére használt módszerek (pl. unit tesztek) azonban párhuzamos esetben nem, vagy kevéssé használhatóak. A párhuzamos viselkedés szimulálása alapvetően nem triviális, és egy sikeres teszt nem jelenti azt, hogy más időzítéssel nem léphet fel konkurencia hiba.

A feladat a problémakör megértése után olyan módszerek keresése és kidolgozása, amelyek a problémát kezelni tudják. Például az IBM ConTest terméke (https://www.research.ibm.com/haifa/projects/verification/contest/) kifejezetten olyan időzítés előállítására törekszik a tesztelés során, amely a konkurencia és szinkronziációs hibákat előhozza.


téma továbbvihető szakdolgozatnak/diplomatémának. Feladatválasztástól függően a téma alkalmas lehet komolyabb, több féléves munkához, és akár TDK dolgozatot is lehet írni a témából. (Ez nem elrettentés, csak lehetőség, ha érdekel.)

A sikeres önálló labor, szakdolgozat, diplomaterv félévhez szükséges a hallgató és a konzulens együttműködése. Itt olvashatsz egy összefoglalót a féléves munka menetéről és az elvárásokról: https://1drv.ms/w/s!ApHUeZ7ao_2ThqUUArHSix5quO-cHw A témára való jelentkezés előtt olvasd el kérlek, és ha úgy érzed, a leírtak nem szimpatikusak, biztosan találsz másik témát. Ha viszont úgy érzed, megfelelő neked a téma, jelentkezz bátran! A témával kapcsolator kérdésekre emailben szívesen válaszolok.

Feltételek

  • programozási készség
  • párhuzamos programozási alapismeretek

Maximális létszám: 1 fő