QueryMutator - kifejezésfa gyártása adatbázislekérdezések optimalizálására

2016-2017 tavasz

Nincs megadva

Téma leírása

A Microsoft .NET Entity Framework használatával több lehetőségünk van az entitások lekérdezésére: míg a lazy loading a közvélemény által rosszallt (előre kiszámíthatatlan teljesítménybeli implikációi vannak és rejtett függősége az adatbáziskontextus, amelyen dolgozik), az eager loading az esetek jelentős részében több adatot tölt be a kelleténél. Az explicit loading a kód hosszát növeli lineáris mértékben, míg az alkalmazás különböző rétegeiben dolgozó fejlesztők nem tudják, milyen navigációs tulajdonságokat használhatnak.

A probléma megoldására készült a QueryMutator nevű .NET komponens, amely az Entity Framework-ben használatos kifejezésfákat futási időben építi fel és olyan kifejezést álílt elő, ami a forrás entitásból egyértelműen és teljesítményben optimálisan a cél objektumba képzi le az adatokat.

A hallgató feladata a QueryMutator nevű komponens elsajátítása, a komponens bővítése további funkciókkal, összehasonlítása más, hasonló jellegű segéd-osztálykönyvtárakkal, optimalizálása lekérdezésekre és mérések végzése összehasonlítva a fent említett lekérdezésekkel, a képzett SQL elemzése.

Feltételek

  • C# nyelv és .NET keretrendszer ismerete

Maximális létszám: 1 fő

Konzulens

Szabó Gábor fényképe