Szemcsés anyagok vizsgálatára alkalmas YADE nyílt forráskódú szoftver továbbfejlesztése

2016-2017 tavasz

Nincs megadva

Téma leírása

A szoftvert a programozási, illetve a mechanika ismerteket előtérbe helyező kutatók közössége néhány éve hozta létre. A módszer jelenleg is jelentős fejlődési fázisban van.

Egy aktuálisan folyamatban lévő kutatás kutatócsapatának tagjaként a feladat célja C++, illetve Python programnyelveken az úgynevezett diszkrételemes módszerben alkalmazott kapcsolati, illetve anyagmodellek továbbfejlesztése és a meglévő fizikai motorok módosítása. Továbbá feladat a modellező szoftver mérési és adatfeldolgozó moduljának a fejlesztése, illetve az úgynevezett BATCH mód programozása, amely az anyagmodellek mikro paramétereinek a verifikációját automatizálja a valós, laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján.

A kutatás középpontjában a vasúti ágyazatok létrehozásához alkalmazott úgynevezett zúzottkövek geometriájának a megfelelő pontosságú leírása áll. A felépített modell több ezer szemcse együttes működését képes szimulálni a különböző olyan dinamikus hatások figyelembevételével, amelyeket a pályakarbantartó berendezések, illetve a vasúti szerelvények mozgása következtében jönnek létre.

Feltételek

  • C++, Python

Külső partner: Tamás Kornél, Gép- és Terméktervezés Tanszék

Maximális létszám: 3 fő