Üzleti intelligencia rendszer szoftverfejlesztési projektek támogatására

2016-2017 tavasz

Nincs megadva

Téma leírása

Üzleti intelligencia rendszerek feladata a döntéshozók számára minél több releváns információ, kimutatás biztosítása. Szoftverfejlesztési projektben az információk, mint például a projekt előrehaladása, a kód minősége, és az egyes funkciókra fordított idő változatos rendszerekben, verziókezelőkben, projekt menedzsment eszközökben találhatóak. Ahhoz, hogy összefüggő képet kapjunk a fejlesztésről, az adatokat egy üzleti intelligencia rendszerbe lehet integrálni. Egy ilyen rendszer képes ad-hoc lekérdezéseket kiszolgálni, és akár időzített riportokat készíteni, és megválaszolni például az alábbi kérdéseket:

  • Mennyi időt töltenek az egyes fejlesztők hibajavítással?
  • Egy hibajavítás átlagosan hány sor kódot érint?
  • Egy milestone-hoz tartozó fejlesztések milyen készültségi szinten állnak?
  • Mik a nyitott bugok, van-e köztük adott időnél régebbi?
  • Mely fejlesztők dolgoztak az elmúlt héten többet/kevesebbet, mint az átlag? Kik lehetnek túlterheltek?

 

A feladat üzleti intelligencia rendszerek (pl. Microsoft SQL Server Business Intelligence, Pentaho), majd fejlesztéshez használt támogató rendszerek (pl. Git verziókezelő rendszer, Mantis, Redmine, Jira bug tracking és projekt menedzsment rendszerek) megismerése után egy olyan rendszer kialakítása, amely például a fenti kérdések megválaszolásában nyújt segítséget a projektvezetőknek. A megvalósításhoz iparban használt eszközök integrálása, és az integráláshoz szükséges komponensek kifejlesztése szükséges.


téma továbbvihető szakdolgozatnak/diplomatémának.

A sikeres önálló labor, szakdolgozat, diplomaterv félévhez szükséges a hallgató és a konzulens együttműködése. Itt olvashatsz egy összefoglalót a féléves munka menetéről és az elvárásokról: https://1drv.ms/w/s!ApHUeZ7ao_2ThqUUArHSix5quO-cHw A témára való jelentkezés előtt olvasd el kérlek, és ha úgy érzed, a leírtak nem szimpatikusak, biztosan találsz másik témát. Ha viszont úgy érzed, megfelelő neked a téma, jelentkezz bátran! A témával kapcsolator kérdésekre emailben szívesen válaszolok.

Feltételek

  • C# vagy Java programozási ismeretek
  • adatbázis kezelési ismeretek
  • verziókezelő és egyéb fejlesztéshez használt rendszerek ismerete

Maximális létszám: 2 fő