Blazor alapú webportál fejlesztése

2018-2019 ősz

Szoftver

Téma leírása

A kliensoldali JavaScript alapú technológiák előrenyomulásával a szerver oldali HTML renderelés az utóbbi években háttérbe szorult. A Microsoft által készített ASP.NET MVC-vel bemutatott Razor nézetmotor a mai felhasználói élmény garantálásához nehézkesen használható.

A .NET Core a .NET Framework teljeskörű, nyílt forráskódú újraimplementálásával újabb kapukat nyitott meg a .NET technológiákat kedvelők körében. Az ASP.NET Core modern meglátásokat, paradigmákat és elegáns megközelítéseket alkalmazva teszi lehetővé modern szerveralkalmazások készítését. A .NET Standard használata teljesen platformfüggetlen megoldásokat tesz lehetővé azáltal, hogy a .NET implementációk API-ját egységesen feldolgozható formában prezentálja.

A böngészőkben futó, natív alkalmazásélményt lehetővé tevő WebAssembly (wasm) a bináris kód futtatásának lehetőségét teremtette meg a felhasználók böngészőjében.

A fenti technológiákat alapul véve készül a Blazor motor, amely a böngészőben teszi lehetővé kliensalkalmazások fejlesztését azáltal, hogy a Razor nézetmotort használva kliens oldali renderelést tesz lehetővé.

A hallgató feladata a kliens oldali Blazor használatával egy kliensoldali, .NET alapú alkalmazás készítése, amely egy szerveroldali ASP.NET alkalmazással kommunikálva modern felhasználói élményt tesz lehetővé a felhasználó böngészőjében, végig a .NET környezet által garantált menedzselt környezet és a statikus típusosság előnyeinek kihasználásával.

A téma egy kísérleti technológiára épít, ezért csak vállalkozó szellemű hallgatók jelentkezését várom! A témához hasznos, de nem szükséges előismeret az ASP.NET Core környezet és a Razor szintaxis legalább haladó szintű ismerete.

A téma TDK dolgozatként és diplomatervként is folytatható.

Feltételek

  • ASP.NET Core ismeretek, alapszintű JavaScript ismeretek

Maximális létszám: 1 fő

Konzulens

Szabó Gábor fényképe