Digitális múzeumpedagógiai megoldások

2018-2019 ősz

Szoftver

Téma leírása

Az előző félév munkájának folytatásaként kiírjuk a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közös kurzusunkat.

Hogyan tehető egy múzeum vonzóvá a 21-dik században? Miként kell, lehet megváltoznia, a mai technológia lehetőségeket kihasználva?

A kurzus célja, hogy: 

  • elméleti és gyakorlati ismereteket nyújtson a művészeti és tudományos élmény-, illetve ismeretszerzés kiteljesítésének lehetőségeiről a legújabb, digitális technológiai eszközök segítségével,
  • interdiszciplináris projekt munkába beavassa a résztvevőket.  

A félév során a partner múzeumok igényeihez kapcsolódó fejlesztéseken dolgozunk majd a MoME hallgatóinak bevonásával, ami módot nyújt arra, hogy a projektek (demo formájában) meg is valósuljanak.

A projektek interdiszciplináris jellege miatt a munka csapatokban fog zajlani külső partnerek (múzeumi szakemberek és a BME informatikus hallgatói, illetve tanárai) közreműködésével. 

1. Képrétegek – érintőképernyőn és/vagy weben

Adott egy kép (mérete  változhat) , melyre az alábbi funkciókat  szeretnénk megvalósítani:

  1.  a képbe be lehet  zoomolni (ehhez nagy felbontású verzió is kell) , közben látszik hogy a nagyított rész a kép mely részéről származik , tudunk navigálni a zoomolt résszel
  2.  kép alól  egy (vagy akár 2-3) másik kép hívható elő, önmagában,  illetve az eredeti kép halvány változata elé (tipikusan: korábbi változat, alárajzolt vázlat, …) – menüből, illetve az „előkaparós” változat is érdekes lehet. Az egyes rétegekhez rövid szöveges leírás hívható elő.
  3.  kép tisztítás előtt-után: egy függőlegesen húzható vonal mozgatásával tűnik elő a megtisztított kép
  4.  a kép egyes helyeire bezoomolva lokálisan pl. egy körön belül látható a mai és egy korábbi változat  (pl. restaurálás előtti-utáni)

Hivatkozások:

technologia/demos

https://www.ted.com/talks/maurizio_seracini_the_secret_lives_of_paintings   9. perctől

Művtöri/képek/restaurálási esettanulmányok:

The evolution of preparations for painting on canvas in sixteenth century Spain

Vermeer's Painting Technique: A Five Part Study - Essential Vermeer

Les Demoiselles d'Avignon  - Conserving a Modern Masterpiece

Painting with altered face and hand

7 art secrets uncovered with technology

Digital art history
Frick Collection talks and projects

 2.     Képpontok – interaktív képernyő / web alkalmazás

Sok részletet tartalmazó vagy történetet mesélő képeken jó lenne elbogarászni, csakhogy az átlagos múzeumlátogató nem érti hogy mi szerepel a képen. A cél, hogy  az egyes  szereplő tárgyakhoz-személyekhez  legyen előhívható, spkrétű információ. Mind a laikus  közönség, mind a művészettörténész szakma számára érdekes eszköz lehet. 
Adott egy kép (mérete változhat),  egyes pontjaihoz (melyeket lokális koordinátával azonosítunk)  info csatolható. (szöveges- képi - 3d modell ).  Érdekes lenne egy olyan rendszer hogy megadunk egy képet, ahhoz az érdekes helyek koordinátáit, és van pár template hogy milyen tartalmat csatolhatunk hozzá (szöveg - kép(ek) - hang(ok)- 3d) Pontosan specifikálni hogy milyen 3d modell használható

  itt egy Bosch példa,szépen megcsinálva de alapfokú tartalommal

 

3. Városképek anno – GPS alapú mobil séta  app,

Várost, valódi tájat ábrázolóművészi  kép (régi fotó, metszet, …) pontos festői nézőpontjának beazonosítása, és a látvány és a régi festett (fotózott) kép összehasonlítása, a régi kép(en látható műemlékek, események)  annotálása, az ötlet alapján GPS alapú városi séta (pl Klösz György Budapestje nyomában, séta X festővel). Lehetne AR séta formájában is.  Hely szöveges / audio magyarázatnak.

Hivatkozások
Paris régen és ma – csak könyv de az ötletet jól demonstrálja

the PIVOT app – mi ma a helyzet vele?

4. Festői városképek – mobil app

A cél hogy a telefonon keresztül „festői stílusban” láthassuk a mai városképet, és ezáltal tanuljunk egy-egy festőről, stílusról.  Egy konkrét látványból / festményből kiindulva, elforgatva a kamerát, a mai kép  jelenik meg a festő (közelítő) vizuális jegyeivel.  Ez most kezd Androidon elérhetővé válni, NN a háttér technológia, gondolom minden stílust meg kell tanítani ...

Referencia:  Pastiche technology for mobile

5. Város képekből

Az előző téma egy változata: sok különböző képünk (festmény, metszet, foto, …) van egy városról. Valamilyen artisztikus 3d panoráma / modell alakul ki.  Kutatást igényel, és képek adatbázisát – kísérleti projekt.

 

 

Ha érdekes, nem-tucat és jól kinéző mobil alkalmazásokat szeretnél készíteni, amiket diplomamunkaként, szakdolgozatként is továbbvihetsz, és akár termékké formálva, a sajtóban is viszontláthatsz, jelentkezz!

Feltételek

  • Akár kezdő szintű mobilos (Android, iOS) vagy webes ismeret is elég lehet

Maximális létszám: 6 fő