IoT alapú okos otthoni biztonsági rendszer

2018-2019 ősz

Szoftver

Téma leírása

Az IoT-képes eszközök egyre egyszerűbbé teszik, hogy otthonunkban okos készülékek vegyenek minket körbe. A biztonság terén ez nem csak azt jelenti, hogy a kameráinkat internetre tudjuk kötni, hanem akár okos képességekkel is fel tudjuk ruházni őket, mint például, hogy ha mozgást érzékel, értesítést küld a kapcsolt mobil eszközökre, így a tulajdonos azonnal ránézhet, mi történik otthon. Sőt, akár arcfelismerést is alkalmazhatunk, amely azonnal szól, ha ismeretlen ember lép a házba.

A feladat egy Raspberry Pi alapú prototípus rendszer továbbfejlesztése (https://github.com/akosdudas/iot-home-security). A rendszer jelelegi képes egy USB-n csatlakoztatott kamerát használva webalkalmazáson keresztül élő videót továbbítani, a videófolyamban mozgást és arcokat felismerni, és ismeretlen arcok esetén email értesítést küldeni. A jelenlegi rendszer megértése után továbbfejlesztési lehetőségek közé tartozik például a webalkalmazás hiányzó funkcióinak megvalósítása, IP kamerák támogatása, további mozgás és alakzatdetektáló algoritmusok kipróbálása.

 

A téma továbbvihető szakdolgozatnak/diplomatémának. Feladatválasztástól függően a téma alkalmas lehet komolyabb, több féléves munkához, és akár TDK dolgozatot is lehet írni a témából. (Ez nem elrettentés, csak lehetőség, ha érdekel.)

A sikeres önálló labor, szakdolgozat, diplomaterv félévhez szükséges a hallgató és a konzulens együttműködése. Az elvárásokról és az elvégzett munka értékeléséről a https://www.aut.bme.hu/Course/VIAUAL01 tárgyi oldalon található dokumentumok az irányadóak, érdemes áttanulmányozni a jelentkezés előtt.

Feltételek

  • Python ismeret, vagy hajlandóság megtanulni
  • képfeldolgozási érdeklődés

Maximális létszám: 3 fő