Steer-by-wire szimulátor fejlesztése

2018-2019 ősz

Hardver (és szoftver firmware)

Téma leírása

A steer-by-wire (SbW) típusú kormányrendszernek nevezzük azt a kormányrendszert, ahol nincs mechanikus összeköttetés a kormánykerék és a kormányzott kerekek közt, csak információ átvitel van. A jármű kormányzása, ill. a vezető felé a kormányérzet biztosítása elektromos meghajtású aktuátorok által valósul meg.

A SbW rendszer megvalósítása évtizedek óta érdekli az autópiacot, kommersz termékben viszont csak elvétve találkozhatunk vele, a legelső darab 2012-ben került a forgalomba.

Tömeges elterjedése az autóipart formáló tényező lehet. A vezetés érzésének újraértelmezésében úgy, de az autó design-ját, ill. biztonságát is befolyásolja. A kormányoszlop kiiktatásával a motortér elrendezésének lehetőségei bővülnek, ezáltal a motortér mérete, valamint design kötöttségek csökkenhetnek, és az elrendezés utas biztonsági szempontból is javítható lesz. Az ESP beavatkozás lehetősége az autó megcsúszásának korrigálására szintén biztonsági tényező.

A diplomamunka keretében a cél egy SbW keretrendszer megvalósítása a cég által biztosított hardware (kormánykerék beavatkozó szerv) és software eszközökkel.


Külső partner: Robert Bosch Kft.

Maximális létszám: 1 fő