Valósidejű V2X rendszerek: Járműkonvojok irányításának kooperatív kommunikációs technológiái

2018-2019 ősz

Nincs megadva

Téma leírása

Az adaptív tempomat (ACC) következő generációja, a kooperatív adaptív tempomat (C-ACC) és járműkonvojok irányításának (platooning) egyik legfontosabb alapfeltétele a kooperatív járműkommunikáció, melynek segítségével a konvoj elemei valós időben cserélnek információt egymással. A megbízható adatkapcsolat révén lehetővé válik a járműcsoportok globális szempontok szerint vett irányítása, a járművek közötti távolság csökkentése, ami erőforrás takarékosságot eredményez, misszió biztonsági és energiatakarékossági előnyökkel jár.

Projektterv: Valós idejű járműkommunikációs (V2X) rendszerek: a szorosan kapcsolt jármű konvojok irányításának (platooning) és az ehhez szükséges kommunikációs elvárások koncepcionális vizsgálata.

A hallgató feladata a jelenlegi kutatási irányok feltérképezése különös tekintettel a kooperatív járműirányításhoz szükséges adatkapcsolattal, kommunikációs hálózattal szembeni elvárásokra. A vizsgálat a napjainkban szabványos járműkommunikációs üzenetek kiterjesztésére tett javaslattal, iránymutatással zárul. 

A projekt teljesítése során a hallgatók lehetőséget kaphatnak a koncepciók gyakorlatban történő vizsgálatára szimulációs környezetben és/vagy valós prototípus létrehozásával.


Külső partner: Commsignia Kft.

Maximális létszám: 1 fő