Kis méretű kvadkopter vezérlésének implementálása

2018-2019 tavasz

Hardver (és szoftver firmware)

Téma leírása

Drónok alatt általában olyan repülő szerkezeteket értünk, melyeken nem található emberi pilóta (innen is származik az angol nevük, Unmanned Aerial Vehicle). Ez jelentheti azt, hogy az eszköz teljesen autonóm módon repül egy célpont felé, egy előre beprogramozott utat követ, vagy egy pilóta távolról vezérli. 

A drónokat először veszélyesebb katonai küldetéseknél vetették be, az elmúlt években az elektronika és informatika drasztikus fejlődésének köszönhetően egyre több területen váltak elérhetővé. Ilyen felhasználások például a mezőgazdasági permetezés, tudományos megfigyelések, fényképezés, film készítés.

A drónoknak több különböző típusa van a felépítésük szerint. Ezek közé tartozik a négy rotorral rendelkező repülőgép (kvadkopter). A négyzetesen elhelyezett lapátoknak köszönhetően a legkülönbözőbb környezetekben is képesek a navigációra.

A hallgató feladata egy meglévő, kész kvadkopter tulajdonságainak bemutatása, majd a működtetéshez szükséges szoftver elkészítése. Ehhez szükség lesz a rendelkezésre álló szenzorok adatainak kombinálására (szenzorfúzió). A szoftver teszteléséhez szükséges lesz még egy olyan szimulációs környezet létrehozására is, mely képes a kvadkopter dinamikai modelljével számításokat végezni.

Feltételek

  • Aerodinamikai ismeretek, hardver ismeretek, C, C++ programozási ismeretek

Maximális létszám: 1 fő

Konzulensek

Tevesz Gábor Dr. fényképe

Tevesz Gábor Dr.
Tanszékvezető helyettes, egyetemi docens

Q.B216.
+36 (1) 463-2881


Gótzy Márton fényképe