Biztonságkritikus autóipari rendszer fejlesztése Multicore környezetben

2019-2020 ősz

Szoftver

Téma leírása

Az autóipari rendszereken a közelmúltban óriási növekedés volt tapasztalható a fejlett szoftver funkciók tekintetében, mint például a járművezetőt segítő technológiák, az aktív biztonsági rendszerek és az interaktív szórakoztató platformok. A többmagos processzorok hatékony eszközt jelentenek a jövőbeli autóplatformok számára a nagy számításigényű alkalmazások megvalósításában. Az autóipar technológiai fejlődésével egyre növekszik az igény arra, hogy a közúti járművek garantáltan biztonságosak legyenek. Az ISO 26262 egy biztonságkritikai szabvány, amelyet a járművek biztonsági vonatkozású E/E rendszereire alkalmaznak. A feladat során a fő cél egy többmagos mikrokontrollerrel egy biztonságkritikus autóipari alkalmazás megvalósítása, figyelembe véve az ISO2626 szabvány előírásait.

 

A hallgató feladatának a következőkre kell kiterjednie:

  • Mutassa be az ISO 26262 szabvány szoftverreleváns részét, jelentős hangsúlyt fektetve a vegyes ASIL szinteket tartalmazó rendszerekre!
  • Mutassa be az ISO 26262 szabvány teljesítéséhez jelenleg alkalmazott eljárásokat egymagos rendszerben!
  • Vizsgálja meg, hogy az ISO 26262 szabvány teljesítéséhez többmagos környezetben milyen további eljárásokra van szükség!
  • Alakítsa át egy meglévő egymagos fékrendszer szoftverét többmagos Aurix mikrokontrollerre, és adja hozzá a szükséges biztonsági metódusokat amelyek az ISO26262 szabvány megkövetel.

Vizsgálja meg a rendszert, hogy az megfelel-e a biztonsági követelményeknek anélkül, hogy a rendszer funkcionalitásának teljesítménye jelentősen megváltozna!


Külső partner: Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.

Maximális létszám: 1 fő