Központi vezérlő egység tervezése a BME FUSE versenycsapat elektromos autójába

2019-2020 ősz

Hardver (és szoftver firmware)

Téma leírása

A BME FUSE egy 2017-ben újraalakult versenycsapat, melynek célja, hogy egy kis kétszemélyes, hatékony városi elektromos autót tervezzen és építsen, mellyel a jövőben a Shell Eco-Marathon versenyén az UrbanConcept kategóriában indulna.

Az autó elektronikai rendszerének fejlesztésének következő lépése a központi vezérlő egység megtervezése. A központi egység fő feladata a BMS, a motorvezérlő és az egyéb alegységek (pl. lámpák, albaktörlő, központi zár) CAN buszon való kommunikációjának összefogása, valamint ezek vezérlése. A szükséges adatokat továbbitania kell a műszerfalat vezérlő Raspberry Pi-nak. Továbbá szükséges az autó összes CAN kommunikációjának loggolása is. Tervezésre kerül az egységre egy vészleállító vonal is, mely a komoly hibák esetén azonnali lekapcsolásra utasít minden egységet.

A feladat részét képezi az univerzális driverek fejlesztése, mivel ilyen platformra épülnek majd az autó további elektronikai egységei. Cél még az autó CAN kommunikációjának megtervezése, valamint implementálása, a CAN DBC protokoll használatával.

 

A hallgató feladatának a következőkre kell kiterjednie:

  • Mutassa be az autó elektronikai rendszerének tervét
  • Tervezze meg a specifikációnak megfelelő kapcsolási rajzot és nyomtatott áramköri lemezt
  • Építse meg az egységet és tesztelje a hardveres funkciókat
  • Tervezze meg, és implementálja az egység szoftverét

Tesztelje az egység funkcionális működését

Maximális létszám: 1 fő