Talajvízszint és minőség ellenőrző rendszer központi egységének fejlesztése

2019-2020 ősz

Hardver (és szoftver firmware)

Téma leírása

Talajszennyezés kármentesítés céljából fúrt, szennyezés monitorozásra és úszó szennyezés eltávolítására alkalmas kutak automatizálása a feladat, az emberi erőforrás igény csökkentése céljából.

Az automatizálás egyik építőeleme a nyers szenzoradatok feldolgozására, és külső utasítások végrahajtására alkalmas központi egység, mely a szenzoregység, a szivattyú, és a hálózat között szükséges kommunikációt hatékonyan és megbízhatóan lebonyolítja, a különböző interfészek csatolását megvalósítja, és az abszolút vízszínt mérésére alkalmas szenzort magában foglalja.

Ezeket a feladatokat szabadtéren változatos időjárás viszonyok mellett, szervízigény minimalizálásával kell teljesíteni, emellett fontos az alacsony anyagi szegmensben maradni, és egyszerű megoldásokkal megbízhatóan megvalósítani az összes követelményt.

A helyszínek mobilinternetes  lefedettségből való esetleges kiesése miatt egy alacsony sávszélességű, de megbízhatóan rendelkezésre álló kommunikációs protokoll szükséges. A Magyarországon fejlesztés alatt álló 868 Mhz LoRa hálózat használata ezeket az igényeket képes lehet kiszolgálni, így a hálózati kommunikáció ezen keresztül történjen.

A hallgató feladatának a következőkre kell kiterjednie:

  • Központi egység hardveres tervezése
  • Beágyazott szoftver tervezése a céleszközre
  • LoRa hálózatra kommunikáció megvalósítása
  • Szenzoregységgel való kommunikáció megvalósítása
  • Adat- és utasításfeldolgozás a rendszer egységei között
  • Vízszintmérésre vezetékmentes megoldás kidolgozása
  • Igazolja, hogy az emberi erőforrás használatát kiválhatja, mint funkcióban, mind anyagilag egy ilyen rendszer

Maximális létszám: 1 fő