IoT - Adatgyűjtés, adatelemzés ipari környezetben

2019-2020 tavasz

Nincs megadva

Téma leírása

A hálózatba kapcsolt eszközök, vagyis a dolgok internete (Internet of Things) alapjaiban változtatja meg az emberek életét, a termelési rendszereket, üzleti modelleket. Az elmúlt években a gyártásban is elterjedtek a hálózatba kapcsolt, egymással kommunikálni tudó, bizonyos esetekben döntésképes eszközök: az ipari termelés területén is elindult egy technológiai forradalom. E változásokat hívjuk Ipar 4.0-nak.

A téma leírása, feladatok
A feladat keretében meg kell tervezni és el kell készíteni a prototípusát egy adatgyűjtő és előfeldolgozó egységenek (un. edge-device) ami képes az adatok valós idejű gyűjtésére, előfeldolgozására és továbbítására un. IoT platformok (Siemens MindSphere, PTC ThingWorx) fele.
Elvégzendő feladatok (szétosztható hallgatók közt, nem szükséges mindenkinek minden feladatot elvégezni):
·         szenzorok kiválásztása, tesztelése, hozzá tartozó adatgyűjtő és előfeldolgozó program modulok megírása;
·         mikrokontrollerek tesztelése, kiválasztása a feladatra (Raspberry PI, ESP32, ESP8285, ESP8266, Arduino, stb.);
·         az adatgyűjtő rendszer megtervezése (hw, sw, mechanikus elemek);
·         az adatgyűjtő rendszer mechanikai és elektromos összeszerelése (3D nyomtatott alkatrészek használhatók);
·         az adatgyűjtő rendszer szoftverének megírása (adatok összegyűjtése és továbbítása), tesztelése (a kiválasztott mikrokontrollertől függő nyelven);
 
A félévi munka célja, hogy elkészüljön egy univerzálisan alkalmazható adatgyűjtő eszköz, melyet gépeken, gyártó rendszerekben fel tudunk szerelni, és el tudjunk kezdeni tesztadatokat gyűjteni az „IoT keretrendszerek - ipari adatok feldolgozása“ témát választók számára.
A hallgatók a munka során az iparban jól felhasználható tapasztalatokat szereznek az ipari adatgyűjtés, adatfeldolgozás területén, valamint megismerkedhetnek partner vállalatainkkal is, ahol a megípített adatgyűjtő eszköz tesztelésére, kipróbálására is nyílik lehetőség. A félévet sikeresen teljesítő hallgatók a későbbiekben projekt munkákban is kaphatnak feladatokat.

Feltételek

  • programozási alapismeretek (C, Python)

Maximális létszám: 5 fő