Okosotthon hálózati forgalmának elemzése gépi tanulással

2019-2020 tavasz

Szoftver

Téma leírása

Az otthonainkban található IoT és okos eszközök számának növekedésével felmerülhet a kérdés a felhasználókban: pontosan milyen adatokat szolgáltatnak rólunk ezek az eszközök? Jelenleg nagyon kevés lehetőségünk van átlátni és szabályozni ezeket a folyamatokat. 

A hallgató feladata részt venni egy olyan adatgyűjtési és adatelemzési feladatban, amely betekintést nyújthat az említett eszközök működésébe valós otthonok esetén. Ennek során létre kell hozni egy adatgyűjtésre alkalmas eszközt a hozzá tartozó szoftverrel együtt, amely képes folyamatosan gyűjteni, tárolni és elemzésre elküldeni bizonyos hálózati információkat. A biztonság jegyében ezeket megfelelően szükséges védeni is. 

A hallgató feladata lesz továbbá az összegyűjtött adatokon különböző elemzési és vizsgálati módszerek alkalmazása, elsősorban gépi tanulási és big data alapokon, amelyek segítségével új és értékes információk nyerhetők ki egy otthoni hálózat állapotáról. Ezekben a vizsgálati lépésekben a hallgató nagy szabadságot kap, egyeztetés után saját ötletek mentén is haladhat. 

Elvárások:

  • Alapszintű hálózati ismeretek
  • Alapvető technológiai ismeretek (Python, web technológiák)
  • Önálló munkavégzési készség 

 

A félév során folyamatos, heti rendszerességű konzultációt biztosítunk, ahol a hallgatónak élőszavas beszámolót kell tartania a témában elért eredményeiről, illetve a felmerült problémákról. A feladatot a hallgató nem egyedül végzi, de az egyes részfeladatok kidolgozásában, megvalósításában és bemutatásában nagy fokú önállóságra van szükség.

 

 

Maximális létszám: 3 fő