Szoftverfejlesztés funkcionális tesztelő egységekhez

2019-2020 tavasz

Nincs megadva

Téma leírása

Napjainkban egyre nő az elektronikus eszközök piaca, így egyre nagyobb mennyiségű készülékre van szükség. Az elkészült prototípus áramkörök bemérése gyakran összemérhető magával az áramkör tervezési idejével. A mikrokontrollert tartalmazó egyszerűbb NYÁKok esetén, a beméréséhez gyakran nagyon hasonló teszt függvényeket készítenek, amellyel az egyes perifériák egyesével tesztelhetők. Ilyen funkciók, és felhasználásuk:

  • GPIO lábak – tápok, engedélyező jelek, módválasztók,

  • SPI/ I2C periféria – memóriák, cél áramkörök,

  • soros port – interfésze áramkörök,

  • analóg jelek.

A teszt során a válós idejű működés nem az elsődleges szempont, hanem a cél az, hogy az egyes teszt szekvenciák PC-től magas szintű scriptek segítségével vezérelhetőek legyenek.

A diplomamunka célja egy univerzálisan felhasználható szoftver ekoszisztéma kifejlesztése, amely könnyen adaptálható az egyes áramkörökre, és megfelelő magas szintű funkciókat tartalmaz eszközök kezelésre.

A hallgató feladatának a következőkre kell kiterjednie:

 

  1. Vizsgálja meg az STM32 mikrovezérlő család periféria készleteit. Vizsgálja meg mely perifériákat célszerű integrálni a teszt rendszerbe.

  2. Készítsen el egy USB és soros interfészen kommunikáló, magas szintű szerializációt használó (pl. protobuffer) protokoll leírást, a perifériák tesztelésére.

  3. Készítsen el egy STM32 implementációt a perifériák vezérlésre, valamint a PC oldali teszt környeztet.

  4. Tesztelje a kidolgozott szoftverkönyvtárat fejlesztői panelek segítségével. Végezzen méréseket a funkciók validálására. (pl. max üzeneti sebesség)

  5. Vizsgálja meg, hogyan lehet a kialakított tesztkönyvtárat magasabb szintről vezérelni, pl I2C buszos memóriák programozása, vagy Linux kernel driverek használata.


Külső partner: PCB Design Kft. - Lazányi János

Maximális létszám: 2 fő