Verseny: Képfeldolgozási és gépi tanulási verseny gyógyszergyártási céllal

2019-2020 tavasz

Nincs megadva

Téma leírása

A PharmaTech Lab egy vegyészekkel, informatikusokkal és gépészekkel közös kutatócsoport, melynek célja a gyógyszergyártási folyamatok fejlesztése gépi látással, képfeldolgozással, gépi tanulással és egyéb informatikai eszközökkel.

Ez egyik ide kapcsolódó feladat egy videókép alapján megmondani, hogy mennyi granulátum pergett le a kamera előtt (mikrogrammban). Ez ezért fontos, mert egyes hatóanyagokból olyan keveset kell adagolni, hogy technológiai okokból a folyamatosan (megállítás nélkül) használható tömegmérési eljárások mérési pontossága alatt vannak.

A verseny során a feladat 1 vagy 2 fős csapatokban egy olyan módszer kifejlesztése, mely a kamerakép alapján minél pontosabban megmondja, hogy akkor éppen mennyi granulátum pergett le. Ehhez rendelkezésre áll majd számos (100+) rövid videófelvétel, valamint a tanításhoz egy pontos mérleg mérési eredménye, hogy a videón mennyi anyag pergett le.

Szoftver platformként C# .NET vagy Python választható. A képfeldolgozáshoz OpenCV függvénykönyvtárat javaslunk, a becsléshez pedig nagyon sok irányba el lehet indulni: egyszerű regresszió, regressziós döntési fák, neurális hálók, reinforcement learning. Az nem baj, ha ezekkel még nem vagy képben, de lenne kedved megismerkedni velük. A félév során akár egy már általunk kipróbált MOOC online anyag segítségével is megtanulhatod ezeket, ez a tanulás ugyanúgy bele fog számítani a féléves munkádba, vagyis nagyon szívesen "beszámítjuk" neked.

A téma state-of-the-art kutatási irányokhoz kapcsolódik, így simán tovább lehet majd vinni TDK és diplomaterv irányába is.

A félév során a résztvevőket a tanszék intelligens rendszerekkel foglalkozó oktatói közösen fogják tanítani, hogy minél szélesebb rálátást kapjanak a lehetséges irányokra.

A verseny lebonyolítása elsősorban a https://www.kaggle.com/ platformon történik majd, ami nem csak az adatok letöltését, hanem az eredmények értékelését, valamint akár a python fejlesztő környezetet is rendelkezésre bocsátja.

Egy videó üzem közben a mérési elrendezésről itt érhető el:

Videometrikus adagolás videó

 Videometrikus adagolásFeltételek

  • C# alapismeretek

Maximális létszám: 10 fő