3D lézerscanner: Motor-, kamera- és lézervezérlő fejlesztése precíziós szkenneléshez

2020-2021 ősz

Nincs megadva

Téma leírása

A fejlesztés alatt álló aktív triangulációs lézerszkenner beágyazott kontrollere biztosítja, hogy a két szabadságfokú microstep léptetőmotoros mozgatás nagy pontossággal szinkronban legyen a kamera vezérlésével. A tárgyasztalaon elhelyezett tárgy helyzete 0,01 mm/0,01 fok pontossággal ismert, amit a kontrollernek kell garantálnia.

A magas szintű Windows (C++) vezérlőszoftver egy újszerű mozgatási stratégiát biztosít a bonyolult geometriájú tárgyak letapogatásához. Ezt a stratégiát a jelenlegi kontroller nem tudja mozgássá alakítani. A hardver képes erre, de a beágyazott firmware nem ennek megfelelően került kialakításra korábban.

A kontroller feladatai:

- 2 léptetőmotor microstep vezérlése, gyorsulás- és sebességmaximum figyelembe vételével

- Lézer és fehér LED megvilágítás PWM meghajtása (fényerő vezérlés)

- Kamera triggerek megfelelő pillanatban való generálása

- Szkenner állapot mátrixkijelzőn való megjelenítése

- Kommunikáció a host programmal

A hallgató feladata, hogy megismerje a jelenlegi kontrollert, a kontrolleren keresztül megoldandó feladatokat, a Host által megvalósított mozgatási stratégiát, és ennek megfelelően alakítsa ki a mozgató szoftvert, triggerelje a kamerát, megbízhatóan igazolja, hogy a szoftver ideális módon képezi le a stratégiát, lépéstévesztés vagy egyéb elvi hiba nélkül, a mechanika által elérhető maximális pontossággal.

Maximális létszám: 2 fő