Deep learning alapú orvosi képfeldoglozás - Balkamrai hypertrófia

2020-2021 tavasz

Nincs megadva

Téma leírása

A mélytanulás (deep learning) napjainkban nagy figyelemnek örvend, köszönhetően az elmúlt évek kutatási eredményeinek. Különösen látványosak az eredmények a képfeldolgozás területén (face recognition, object detection, semantic segmentation stb.). Az orvosi diagnózisok jelentős része a szervekről készült megfelelő képek alapján történik, amelyek egy része eltárolásra kerül a diagnózissal együtt, így lehetőség adódik a hagyományos és modernebb tanulási architektúrák sikeres alkalmazására.

Mi a feladatkör? A téma a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikával történő együttműködés eredménye. Az eddigi munkánk során összegyűjtésre került 5400 páciens szívről készült MRI felvételei. Ez világviszonylatban nagynak számít, mivel a legtöbb hasonló kutatásban 30-100 páciens adatát használják. A balkamrai hypertrófia lényegében a balkamra falának a kórós asszimetriáját, megvastagodását jelenti. A kutatás célja, hogy segítsen a döntéstámogatásban. Ezzel kapcsolatban két konkrét irányt fogalmaztunk meg.

1. Irányvonal: Az algoritmus feladata, hogy a szívről készült MR képek és a szív dinamikáját leíró paraméterek alapján eldöntse, hogy a hypertrófia fenáll e és, ha igen, akkor HCM-ese.

2. Irányvonal: A sportolóknál a szívizom megvastagodása természetes lehet, de csak bizonyos körülmények között. Az algoritmus feladata, hogy eldöntse, a hypertrófia normális vagy kórós. A döntéshez felhasznált információk az MR képek, dinamikai paraméterek és klinikai paraméterek (nem, életkor, sportág, edzés órák száma). 

Hogy lehet élképzelni a közös munkát?

Alapvetően ez egy kutatási téma, aminek tényleg az a célja, hogy az orvoslás számára értékes megoldásokat teremtsünk. Ettől függetlenül a témához az általános programozási tudáson kívül más előképzettség nem szükséges. Mindenki kaphat lehetőséget a saját szintjének megfelelő hozzájáruláshoz. A munka két-három fős csapatokban zajlana a két fő irányvonal mentén. A témának hosszútávú céljai vannak, ezért a legelején rengeteg lehetőség van formálni és bármit kipróbálni.

Ha érdekel a téma, vagy kérdésed van, akkor jelentkezz és írj nekem emailt, hogy tudjunk egyeztetni a továbbiakról.

Feltételek

  • lelkesedés a deep learning és az orvosi témák iránt

Maximális létszám: 5 fő