Digitális vezérlőegység és jelgenerátor tervezése UHF sávú radarcéltárgy-szimulátorhoz

2020-2021 tavasz

Hardver (és szoftver firmware)

Téma leírása

A hallgató feladata egy radarcéltárgy-szimulátor digitális részegységének megtervezése.

A céltárgyszimulátor célja, hogy egy UHF sávban (470–700 MHz) működő passzív radar terepi tesztélését segítse. A céltárgyszimulátor egy antenna segítségével fogadja a tesztelni kívánt passzív radar által referenciajelnek használt földfelszíni DVB-T adást, majd a felhasználó beállításainak megfelelően frekvenciatartománybeli áthelyezést (Doppler-eltolást) és erősítést vagy csillapítást végez el rajta. Az eszköz az így módosított jelet egy másik antennán kisugározza, így a radar számára adott méretű és sebességű céltárgynak látszik.

A rendszer részét képezi egy direkt digitális szintetizátor (DDS), mely a mesterséges Doppler-eltoláshoz szükséges kvadratúra lokáloszcillátor-jelpárt állítja elő 0 Hz-től hozzávetőlegesen 10 kHz-ig, valamint egy mikrokontroller alapú egység, mely a DDS vezérléséért és a felhasználóval való kommunikációért felel. A rendszerben megtalálható továbbá egy programozható erősítő (PGA), amely a rádiófrekvenciás jel erősítését vagy csillapítását teszi lehetővé. A mikrokontroller ezt az eszközt is vezérli.

A hallgatónak a fent ismertetett rendszer digitális részegységét kell megterveznie és felprogramoznia. A hallgató feladatának a következőkre kell kiterjednie:

  • A céltárgyszimulátor specifikációja alapján a megfelelő DDS és mikrokontroller kiválasztása.
  • Egy prototípuskártya megtervezése, mely képes a fent ismertetett lokáloszcillátor-jel előállítására és a PGA vezérlésére a felhasználó által beállított paramétereknek megfelelően.
  • A fentiekhez szükséges szoftverkomponensek tervének felállítása.

A tervezett eszköz az Önálló laboratórium 2. és Diplomatervezés 1–2. tárgyak keretében továbbfejlesztető.


Külső partner: Pro Patria Electronics Kft.

Maximális létszám: 1 fő