IoT - Adatgyűjtés, adatelemzés ipari környezetben

2020-2021 tavasz

Nincs megadva

Téma leírása

A hálózatba kapcsolt eszközök, vagyis a dolgok internete (Internet of Things) alapjaiban változtatja meg az emberek életét, a termelési rendszereket, üzleti modelleket. Az elmúlt években a gyártásban is elterjedtek a hálózatba kapcsolt, egymással kommunikálni tudó, bizonyos esetekben döntésképes eszközök: az ipari termelés területén is elindult egy technológiai forradalom. E változásokat hívjuk Ipar 4.0-nak.

A téma leírása, feladatok
A feladat keretében meg kell tervezni és el kell készíteni a prototípusát egy adatgyűjtő és előfeldolgozó egységenek (un. edge-device) ami képes az adatok valós idejű gyűjtésére, előfeldolgozására és továbbítására akár un. IoT platformok (Siemens MindSphere, PTC ThingWorx) fele, akár egy time-series adatbázisba MQTT protokoll használatával.
Elvégzendő feladatok (szétosztható hallgatók közt, nem szükséges mindenkinek minden feladatot elvégezni):
·         szenzorok kiválásztása, tesztelése, hozzá tartozó adatgyűjtő és előfeldolgozó program modulok megírása;
·         mikrokontrollerek tesztelése, kiválasztása a feladatra (Raspberry PI, ESP32, ESP8285, ESP8266, Arduino, stb.);
·         az adatgyűjtő rendszer megtervezése (hw, sw, mechanikus elemek);
·         az adatgyűjtő rendszer mechanikai és elektromos összeszerelése (3D nyomtatott alkatrészek használhatók);
·         az adatgyűjtő rendszer szoftverének megírása (adatok összegyűjtése és továbbítása MQTT protokollal), tesztelése (a kiválasztott mikrokontrollertől függő nyelven);
 
A félévi munka célja, hogy elkészüljön egy adatgyűjtő eszköz, melyet gépeken, gyártó rendszerekben fel tudunk szerelni, vagy egyéb mérési célokra fel tudunk használni, és el tudjunk kezdeni tesztadatokat gyűjteni az „IoT keretrendszerek - ipari adatok feldolgozása“ témát választók vagy egyéb mérési feladatok számára.
A hallgatók a munka során az iparban jól felhasználható tapasztalatokat szereznek az ipari adatgyűjtés, adatfeldolgozás területén, valamint megismerkedhetnek partner vállalatainkkal is, ahol a megípített adatgyűjtő eszköz tesztelésére, kipróbálására is nyílik lehetőség. A félévet sikeresen teljesítő hallgatók a későbbiekben projekt munkákban is kaphatnak feladatokat.

Feltételek

  • programozási alapismeretek (C, Python)

Maximális létszám: 6 fő