IoT műszer felkészítése távoli vezérlésre

2020-2021 tavasz

Nincs megadva

Téma leírása

Az elektronikai gyártásban használt műszerek legtöbbször automata gyártósorok részeként hajtják végre a szükséges méréseket. A műszerek távoli vezérlése történhet többféle hálózati technológián keresztül pl. Ethernet és TCP/IP vagy akár USB vagy nagyobb sebességű kapcsolatokon keresztül. Egy ilyen sztenderd megközelítést valósít meg az Interchangeable Virtual Instrument (IVI), amely széleskörben használt absztrakciós rétegeket definiál a műszerek vezérlésének egységesítése és egyszerűsítése végett.

A fizikai réteg felett hagyományosan egy szöveges protokoll írja le a kommunikációt. A Standard Commands for Programmable Instruments (SCPI) parancsok talán erre a legismertebb példa, amely ASCII-karakteres, így emberi szemmel is olvasható, logikailag követhető formába hozza a programozói interfészt (API).

A feladat során egy korszerű RF-műszerarchitektúra távvezérlését kell implementálni SCPI-interfész megvalósításával a VXI-11 standard által leírt módon TCP/IP-n keresztül. A fejlesztői környezet a .NET keretrendszerre épül, elsősorban C# nyelven.

A hallgató feladatának a következőkre kell kiterjednie:

  • Végezzen irodalomkutatást a feladathoz szükséges szabványok (VXI-11, SCPI) megismeréséhez;
  • Ismerje meg a műszer képességeit és alkalmazási körét;
  • Implementálja az új szoftvermodulokat a SCPI interfész megvalósításához;
  • Készítsen példaprogramot teszteléshez;
  • Mérési szekvenciák futtatásával értékelje a rendszerbe integrált megoldás hatékonyságát.

Külső partner: NOFFZ Technologies Hungary Kft. - Farkas Máté

Maximális létszám: 2 fő