Járműflottán alapuló elosztott rendszer közterületi szervek támogatásához gépi tanulás alapokon

2020-2021 tavasz

Nincs megadva

Téma leírása

A mesterséges intelligencia térnyerésének köszönhetően életünk számos területén megtalálható ez a technológia, többek között a  közlekedésben is. Az utóbbi időben igen elterjedt önvezető autók működésének is ez az alapja, hiszen az a környezet feltérklépezéséből, felismeréséből, és a szerzett ismeret felhasználásából tevődik össze gépi tanulás segítségével.

A legmodernebb járművek szoftverére már telepíthetőek saját alkalmazások is, amik teljesen új lehetőségeket nyitnak meg az erre a technológiára épülő szolgáltatásokhoz.

A hallgató feladata egy olyan  rendszer kialakítása, aminek a segítségével a felhasználók az okosjárművük vagy telefonjuk segítségével közlekedés közben fel tudják mérni kamerán keresztül a közvetlen környezetüket, a szoftver pedig gépi tanulás segítségével olyan tárgyakat/objektumokat ismer fel rajta, amik hasznosak lehetnek a különböző közterületi szerveknek. Ezeket a változtatásokat egy mobilapplikáció segítségével lehet megekinteni és feldolgozni.

Egy ilyen rendszer elkészítése igen összetettt feladat, hiszen több, egymással kommunikáló komponensből épül fel, ezért a témán belül részletesen ki kell térni ezekere a komponensekre, a fejlesztési folyamatra, és a használt ezsközökre és technológiákra.

 

A hallgató feladatának a következőkre kell kiterjednie:

  • Foglalja össze a fejlesztés során használt eszközöket és technológiákat
  • Készítsen olyan modult, aminek a segítségével gépi tanulás alapokon képes a közterületi szerveknek hasznos tárgyakat/objektumokat felismerni egy kapott képen
  • Készítsen egy háttérrendszert, ami képes feldolgozni a kapott adatokat és továbbítani a kliensek felé
  • Készítsen egy mobilalkalmazást iOS platformon, ami képes megjeleníteni ezeket a hasznos információkat és kibővíteni azt további funkcionalitásokkal

 

Feltételek

  • iOS ismerete

Maximális létszám: 1 fő