Mélytanulás alapú valós idejű járműfelismerés Android platformon

2020-2021 tavasz

Szoftver

Téma leírása

Az elmúlt években a gépi (és különösen a mély) tanulás áttörést hozott különböző területeken, például a számítógépes látás és a természetes nyelvfeldolgozása terén. Ez egy jelenleg aktívan kutatott terület, amely úgy tűnik, automatizált megoldásokat tud kínálni kézzel nehezen algoritmizálható feladatokra. Ezzel párhuzamosan az okostelefonok robbanásszerű sebességgel fejlődnek. Az ARM CPU-k közelmúltbeli javulása és a GPU-k megjelenése a mobiltelefonokban az asztali PC-khez hasonló számítási teljesítményt hoztak. Ez az előrelépés utat nyit a bonyolultabb számítások megjelenéséhez okostelefonokon is. A gépi tanulás mobilokon történő alkalmazása olyan eszközökön nyit új alkalmazási lehetőségeket, amelyek szinte mindenhová elkísérik az embereket.

Bár a lehetőségek köre széles, az eszközön történő algoritmus futtatás még mindig igen ritka. A számítás kiszervezése olyan problémákat vet fel, mint az alacsony rendelkezésre állás, az internettől való függőség, a megnövekedett hálózati forgalom, vagy az érzékeny adatok kiküldése. E problémák ellenére sok alkalmazás még nem használja ki az okostelefonok számítási kapacitását.

A járműazonosítás egy gyakori feladat, amit leginkább ALPR (Automatic License Plate Recognition) segítségével oldanak meg. Ezt a technológiát használják a parkolókban a fizetendő összeg meghatározásához, az úthasználati engedély ellenőrzéséhez, vagy épp lopott járművek felkutatásához. Az ilyen rendszerek már régóta léteznek, de fejlesztésük általában drága, és egyedi hardvert igényel.

A hallgató feladata egy olyan járműazonosító rendszer létrehozása, amely kihasználja az okostelefonok számítási teljesítményét, és valós időben képes az eszközökön működni bármilyen érzékeny információ elküldése nélkül. A feladat három részből áll: először az azonosításra alkalmazott legjobb gyakorlatok megismerése és egy algoritmus létrehozása a cél. A második részben a hallgató tervezze meg, implementálja és dokumentálja az algoritmust futtató mobilalkalmazást. Végül készüljön el egy szerveralkalmazás, ahonnan a kliensek frissíthetik magukat, és ahol a felhasználók járműveket jelenthetnek be.

Maximális létszám: 1 fő