Tejsavó hasznosítás membránszeparációs eljárással

2020-2021 tavasz

Hardver (és szoftver firmware)

Téma leírása

A tejsavó a tejfeldolgozás mellékterméke, napjainkban nagy mennyiségben képződik. A tejsavó nagy szervesanyag-tartalommal rendelkezik, magas a biológiai oxigénigénye, ezáltal természetbe, élővizekbe való kiengedése hosszú távon környezetszennyező. A membránszeparációs eljárások lehetővé teszik a tejsavó feldolgozását, mivel képesek a tejsavót összetevőire bontani.

Az Agrometal-Food-Tech Kft. tejsavó hasznosító készüléksorának működése is membránszeparációs eljáráson alapul. A technológia lehetőséget ad pasztörizálási hőmérséklet alatt történő sterilizálásra, továbbá a tejsavó fehérjetartalmának és laktóztartalmának elválasztására.

A hallgató a munka során tejsavó hasznosító készüléksor technológiai lépéseivel, illetve annak Omron PLC (Programmable Logic Controller) alapú megvalósításával foglalkozik. Emellett a folyamat kezeléséhez HMI (Human Machine Interface) felületet készít NB-Designer fejlesztői környezetben.


Külső partner: Agrometa-Food-Tech Kft. - Kulcsár Péter

Maximális létszám: 2 fő