LoRa Gateway fejlesztése

2021-2022 ősz

Hardver (és szoftver firmware)

Téma leírása

A CASON Innovation Kft. olyan LPWA szolgáltatást alakít ki, amely ipari telephelyek adatgyűjtését valósítja meg. A koncepció része, hogy egy földrajzilag jól körülhatárolható területen kell a terepi adatgyűjtést végezni. A tapasztalatok szerint azonban a piacon elérhető LoRa megoldások csak körülményesen alkalmazhatóak a feladathoz.

Emiatt egy olyan dobozban összeszerelt gateway eszköz elkészítése a cél, amely C sínre szerelhető, és 230V-os táplálással rendelkezik. A külvilág felé rendelkeznie kell Ethernet interfésszel és megfelelő csatlakozóval külső antenna számára. Alkalmasnak kell lennie LoRa rádiókapcsolat kialakítására a végponti eszközökkel. A megvalósítandó diplomatervezési feladat részei a megoldás- és alkatrészkutatás, a fizikai kialakítás megtervezése és egy deszkamodell elkészítése.

A gateway-nek kezelnie kell a titkosított kommunikációt (AES-128/256), a LoRa-n érkező adatokat tudnia kell dekódolni és lokálisan tárolni (ajánlott egy 90 napos körbuffer használata). Ezekhez az adatokhoz pedig különböző protokollokon keresztül kell hozzáférést biztosítani (elsősorban MQTT, Modbus, IEC 104/COAP). Ezen felül szükség van egy Etherneten, illetve Wifi-n elérhető konfigurációs felület kialakítására, amelynek feladata a kapcsolódó eszközök managementje, event (esemény) kommunikációs beállítások kezelése és csatornák kiosztásának beállítása.


Külső partner: Cason Innovation Zrt.

Maximális létszám: 1 fő